fbpx
Kanta-Häme

Hamppulan rautakautisella haudalla koekaivaus

Syksyn mittaan Janakkalassa aloitetaan kaksikin erillistä muinaismuistojen koekaivausta. Hyvikkälän maailmanmaineeseen nousseen “miekkamiehen” löytymisen jälkeen alueesta on tullut rauta- ja varhaiskeskiaikaisen tutkimuksen kannalta varsin mielenkiintoinen.

– Rautakautinen kulttuuri on ollut Janakkalan ja Vanajaveden seudulla erityisen vahvaa, täällä on asuttu ja touhuttu paljon, sanoo Museoviraston intendentti Eeva-Liisa Schultz.

Kaikilla viimeaikaisilla löydöillä eli miekkamiehellä, Hangastenmäen linnavuorella ja tuoreimmalla eli Harvialassa sijaitsevan Hamppulan ruumishaudalla saattaa olla maantieteellisen yhteyden lisäksi ajallinen yhteys. Muinaismuistoja yhdistää myös sama löytäjätaho.

– Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät on aktiivinen porukka, Schultz kehaisee.

Kuuden harrastelija-arkeologin ryhmän viimeisimmästä löydöstä on pidetty tarkoituksella matalaa profiilia. Esimerkiksi Hakoisten ja Rapolan linnavuorilla on tehty luvattomia kaivauksia, joista Museovirasto on tehnyt rikosilmoitukset. Tutkinnat on kuitenkin jouduttu lopettamaan tuloksettomina.

Hamppulan ruumishaudan koekaivauksia tekemään Museovirasto on pestannut Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy:n. Syyskuun 12. päivä alkavat koekaivaukset kestävät neljä päivää.

– Alkuvaiheessa on tarkoitus rajata aluetta ja selvittää, onko kyseessä ruumishauta vai muuntyyppinen kalmisto. Sitten pohditaan tarpeita jatkotutkimuksille, kertoo arkeologi Kirsi Luoto.

Hangastenmäen tutkimukset aloitetaan 5. marraskuuta linnamäen kartoituksella ja parin viikon mittainen kaivausosuus on suunnitteilla marraskuun puolivälistä. Linnavuoren kaivaukset suorittavat Turun yliopiston arkeologit Janne Rantanen ja Jasse Tiilikkala, jotka ovat saaneet työhön apurahan Hämeen rahastolta.

– Eniten uutta kerrottavaa kohteesta on todennäköisesti kaivauksen loppuvaiheessa ja sitten kun jälkityöt on saatu tehtyä, eli joskus alkukeväästä, Tiilikkala arvioi.

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät aikovat seurata kaivausten etenemistä tiiviisti.

– Totta kai olemme historiasta kiinnostuneina innoissamme, ja kun kyse on vielä omista löydöistä, hymyilee tervakoskelainen Reijo Hyvönen.

Hamppulan hautalöytö tehtiin viime vuoden kesäkuussa. Hyvönen ja kumppanit ovat laajentaneet etsintäreviiriään nykyään jo myös maakunnan ulkopuolelle. Yhteisön Facebook-sivuston perusteella muinaisia sormuksia, riipuksia, sinettileimasimia ja kirveitä näyttää osuvan metallinilmaisimiin viikoittain.

Ryhmä on saamassa myös laajempaa julkisuutta, sillä miesten etsintäretkien ympäriltä kuvataan syksyn aikana dokumenttisarja televisioon. HäSa

Menot