fbpx
Kanta-Häme

Hamppulasta löytyi ilmeisesti kalmisto

Janakkalasta on löytynyt ilmeisesti kalmisto. Syyskuussa Harvialassa tehdyissä koekaivauksissa löytyi muun muassa pronssipinsetit ja -koru, solkia, vaatteiden koristeita ja luun paloja.

Kaivauksia johtanut arkeologi Kirsi Luoto pitää Janakkalan Hamppulan aluetta hyvin todennäköisesti kalmistona. Rautakaudella oli tyypillistä, että vainajan mukaan laitettiin erilaisia koruja ja ruokaa.

Kaivauspaikka on aivan Harvialan taimitarhan lähellä.

– Luut on lähetetty osteologille eli luututkijalle, joka pystyy sanomaan, ovatko ne eläinten vai ihmisten luuta. Hyvin usein hänen tutkimuksensa paljastaa myös luiden tarkan iän, Kirsi Luoto Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luodosta kertoo.

Tieto kalmistosta varmistuu vasta tammikuun alussa, kun luut on tutkittu.

Korut löytyivät samasta paikasta, mistä harrastajaryhmä Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät ne löysi kesällä 2014.

Kirsi Luodon mukaan koekaivauksia tehtiin nyt ainoastaan pienellä alueella. Osa löydöistä jätettiin nyt tehtyyn kuoppaan.

– Kuopassa näkyi vielä koruja, esimerkiksi solkia, mutta ne jätettiin tarkempia tutkimuksia varten vielä paikalleen. Meillä ei ollut rahkeita tehdä tarkkoja tieteellisiä kaivauksia, Luoto sanoo.

Arkeologi Kirsi Luoto on vakuuttunut siitä, että kyseessä on rautakautinen kalmisto viikinkiajalta. Vasta sitten, kun asia selviää, pohditaan tarpeita jatkotutkimuksille.

Janakkalassa on löydetty paljon nimenomaan rautakautisia esineitä ja hautoja.

Menot