Kanta-Häme

Hampun tehokas jalostus tarvitsee lisää viljelijöitä

Forssan seutu on Hemprefinen toimitusjohtajan Mikko Neuvon mukaan logistisesti mainio paikka kuituhampun viljelylle. Esimerkiksi Ypäjän hevosille saisi helpommin ja edullisemmin kotimaista lähikuiviketta kuin tilaamalla hamppukuiviketta ulkomailta.

Viime vuonna perustettu Hemprefine Oy nimittäin toi Humppilaan tuotantolinjan, jossa jalostetaan hamppua. Tuotantolinjan laitteet koottiin viime kesänä Kiteellä.

– Uniikki tuotantolinja on rakennettu liikuteltavaksi. Se voidaan kuljettaa rekoilla. Laitteisto on suunniteltu keväällä korjattavan biomassan prosessointiin, Neuvo kertoo.

Tuotantolinja vaatii ympärilleen teollisuushallin ja kookkaan sähköliittymän.

– 40-metrinen tuotantolinja ei siis ole maatilakokoluokan laitteisto.

Hamppukuivike ei allergisoi

Hemprefine tekee muun muassa hampun pehmeästä, puumaisesta osasta, päistäreestä, eläinkuivikkeita hevosille, kissoille ja jyrsijöille. Antibakteerinen hamppukuivike imee nesteitä ja neutralisoi voimakkaita hajuja eivätkä ne pölise tai allergisoi.

Ennen kuin hamppua päästään täydellä teholla jalostamaan, tarvitsee yritys lisää hampun viljelijöitä.

– Sopimusviljelijöiden lisäksi tarvitsemme kesäksi työvoimaa tuotantolinjalle, Neuvo vinkkaa.

Yrityksen tavoitteena on saada seudulta 300 hehtaaria peltoa sopimusviljelyyn.

– Toiveena on, että yhdellä viljelijällä olisi vähintään viisi hehtaaria peltoa.

Tällä hetkellä Hemprefinella on Länsi-Suomen alueella 20 sopimusviljelijää ja 150 hehtaaria peltotilaa. Forssassa on vain pari kuituhampunviljelijää.

– Haluamme tiivistää tuotantoketjua, koska kevyen, mutta tilaa vievän hampun logistiset kustannukset ovat niin korkeat.

Ihanteellisinta olisi, jos viljelijät löytyisivät 50 kilometrin säteeltä Humppilasta. Neuvon mukaan kuljetus onnistuu viljelijän omilla välineillä eli traktorilla, jos viljelijä asuu alle 30 kilometrin päässä Humppilasta.

Yrityksellä on toinen viljelykeskittymä Pohjois-Karjalassa.

– Viljelijät ovat olleet kiinnostuneita hampun viljelystä eri puolilla Suomea, mutta olemme toistaiseksi joutuneet kieltäytymään logististen syiden takia. Suunnitelmissa on perustaa kolmas viljelykeskittymä Pohjanmaalle.

Samat viljelijätuet kuin viljoilla

Neuvon mukaan hamppupelto on uskomattoman hieno näky. Noin kolmimetrinen kasvi pysyy pystyssä talven tuiskuissakin.

– Hamppu kiinnostaa ihmisiä, mutta kaikki eivät ota sitä tosissaan, vaikka siitä saa normaalit viljelytuet.

Harva kuulemma enää kyselee, voiko hamppua polttaa. Ei sitä voi. Tai voi, mutta Neuvon mukaan siitä saa korkeintaan häkämyrkytyksen.

– Yhden pellon laidalla kävi kerran poliisipartio koiran kanssa, mutta he lähtivät toimettomina pian pois.

Kuituhampun keskelle ei voi edes piilottaa päihteeksi kasvatettavaa hamppua, koska kuituhampun pölytys pilaa kannabiksen kasvun. Neuvo sanoo kuulleensa, että huumekasvin kasvatus ei onnistu kuituhamppupellon lähimaillakaan. (HäSa)