Kanta-Häme Riihimäki

Hampunviljely kasvaa nyt vauhdilla – Huumeeksi kasvista ei ole, sillä siitä puuttuu huumaava THC-yhdiste

Öljyhampun terveelliset siemenet ovat löytäneet kuluttajien ruokavalioon.
Jyrki Leppälä esittelee öljyhampun siementä, jota viihdekäyttäjän on turha havitella. Öljyhampun kukinnot eivät sisällä huumaavia yhdisteitä. Kuva: Anu Kankaansydän
Jyrki Leppälä esittelee öljyhampun siementä, jota viihdekäyttäjän on turha havitella. Öljyhampun kukinnot eivät sisällä huumaavia yhdisteitä. Kuva: Anu Kankaansydän

Maailman johtava kuminantuottaja Trans Farm hakee kasvua öljyhampusta.

– Kuminan maailmanmarkkinoilla kysyntä ei enää kasva ja tuotanto on huipussa. Hampputuotteiden kysyntä ja samalla viljely on nopeassa kasvussa. Siemeniä ja niistä saatavaa öljyä käytetään terveysvaikutusten vuoksi yhä enemmän, kertoo Trans Farmin toimitusjohtaja Jyrki Leppälä.

Kuluttajien ruokapöytään hamppu on vasta taipaleen alkuvaiheessa. Terveystietoiset käyttävät hamppurouhetta jogurtissaan, jauhetta ruuanlaitossa ja smoothieissa, kuorittuja siemeniä leipomuksissa ja idättävät kuorimattomia. Runsaasti hyviä omega-3 ja omega-6 rasvahappoja ja E-vitamiinia sisältävää öljyä käytetään keittiön ohella ihonhoitoon sellaisenaan ja kosmetiikkatuotteissa.

– Kiinnostus hampun viljelyyn näkyi helmikuussa Jokioisilla järjestetyllä sopimusviljelijöiden päivillä. Pinta-alakin on parin vuoden aikana kasvanut, Leppälä toteaa.

Toistaiseksi öljyhampun viljelypinta-ala on 700 hehtaaria, kun kuminan ala on 27 000. Kuituhampun viljelyala jää muutaman sadan hehtaarin tienoille.

Viihdekäyttäjän on turha lähteä hamppupellolle poimimaan kukintoja ja lehtiä, sillä öljykasviksi jalostettu lajike ei sisällä lainkaan huumaavia ainesosia. Huumekannabis saadaan huumetuotantoon jalostetun lajikkeen kukinnoista, kun taas öljyhampusta puidaan käyttöön siemen. Kuva: Jyrki Leppälä
Hampun tunnistaa jo taimivaiheessa.

Hamppu herättää ristiriitaisia tunteita kukinnoista saatavan kannabiksen, huumausaineen vuoksi. Julkisuudessa käynnissä oleva keskustelu kannabiksen lääkekäytöstä, viihdekäytön vapauttamisesta ja kotitarveviljelystä ei koske öljyhampun viljelyä.

Öljyhampun kukinnot ja lehdet eivät sisällä huumaavaa THC-yhdistettä. Sen sijaan kukinnot sisältävät runsaasti terveysvaikutuksiltaan hyvänä pidettyä CBD-yhdistettä, josta markkinoille on tulossa kliinisesti testattu ja virallistettu lasten epilepsialääke. CBD:llä ei ole huumaavaa vaikutusta.

– Meillä viljeltävä öljyhamppu on Suomessa jalostettu Finola-lajike, jota kasvatetaan pelloilla. Lääke- ja huumekäyttöön sopivat lajikkeet on kasvatettava kasvihuoneoloissa, kertoo Jyrki Leppälä.

Hampun siementuottajat seuraavat mielenkiinnolla erityisesti CBD:n ympärillä käytävää keskustelua. CBD:hen liitettävien terveysväittämien mukaan se mm. lievittää kipua.

Viljelijöiden ja tuottajien katseet ovat kääntyneet Kanadaan, jossa viime lokakuussa voimaan tullut laki mahdollisti luvanvaraisesti huumekannabiksen tuotannon ja myynnin kuluttajille.

Suomessa Kanadan esimerkki innostaa sekä viihdekäyttäjiä että toisaalta maatalous- ja yritysmaailmaa. Uutiset miljardiluokan bisnesmahdollisuuksista herättävät huomiota.

Neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta sosiaali- ja terveysministeriöstä ei usko Kanadan kehitysmallin toteutuvan Suomessa lähitulevaisuudessa. Edellisen hallituksen aikana ministeriössä ei ollut vireillä aihetta koskevia lainsäädännön muutoksia eivätkä puolueet Piraatti-puoluetta lukuun ottamatta ole ajaneet huumausaiheiden osalta vapaampaa linjaa.

– Keskustelussa sekoitetaan elintarvikelainsäädännön piiriin kuuluvat öljyhampputuotteet ja huumausaineeksi katsottava päihtymistarkoituksessa käytettävä kannabis, Elina Kotovirta sanoo. sanoo.

Kuva: Jyrki Leppälä
Kuva: Jyrki Leppälä

Suomessa tuotannon kannattavuutta rajoittaisivat vientinäkymät. Kannabistuotteiden maahantuonti on lähes kaikissa maissa kielletty. Myöskään Kanada ei salli maahantuontia. Maassa kasvatetaan ja jatkojalostetaan sisäisten markkinoiden tarvitsema kannabis.

Kanadan 37,6 miljoonaa asukasta muodostaa sisämarkkinat, joita ei voi rinnastaa 5,5 miljoonan asukkaan Suomeen.

Viihdekäyttäjät odottavat, että kannabiksen käyttö sallittaisiin Suomessa samoin kuin muutaman kasvin kotikasvatus. Aktivistien mukaan alkoholi ja tupakka ovat kannabista haitallisempia päihteitä. He arvostelevat myös, ettei lääkärikunta voi ilman Fimealta anottua erityislupaa määrätä potilaille kivun lievitykseen kannabiskukintoja.

Elina Kotovirta muistuttaa, ettei itse kasvatettujen kukintojen lääkinnällisistä vaikutuksista eikä CBD:n turvallisuudesta ole sellaista näyttöä, että se olisi hyväksytty elintarvikekäyttöön.

Kuva: Jyrki Leppälä
Kuva: Jyrki Leppälä

– Kannabiksen THC:tä ja CBD:tä sisältävä suihke on toistaiseksi ainoa kliinisesti tutkittu ja hyväksytty rekisteröity lääke. Lapsien epilepsian hoitoon on tulossa uusi CBD-pitoinen lääke, Kotovirta toteaa.

Toistaiseksi CBD luokitellaan Suomessa reseptilääkkeeksi. CBD-pitoisia tuotteita rajoitetaan myös EU:ssa elintarvikesäädöksin eikä sitä saisi myydä luontaistuotteena tai ravintolisänä.

Siitä huolimatta kuluttajan on helppo ostaa CBD-liuoksia verkkokaupoista, joiden valvonta on lähes mahdoton tehtävä. Terveysvaikutteisena pidetylle tuontituotteelle löytyy ostajia. HäSa

 

Huumekannabiksen viljelystä vankeutta

Suomessa hampun kasvattaminen huumausainekäyttöön on kiellettyä rikoslain 50. luvun 1 §:n perusteella.

Kieltoa rikkova syyllistyy huumausainerikokseen, josta voidaan langettaa enintään kahden vuoden vankeusrangaistus.

Jos kasvattaa suuren määrän huumausaineeksi luokiteltavaa hamppua, syyllistyy törkeään huumausainerikokseen, josta tuomitaan vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen päätöksellä hamppu on myös rohdoskasvi.

EU-direktiivin mukaan yli 0,2 prosenttia tetrahydrokannabinolipitoisuuden (THC) omaavalle hampulle ei myönnetä viljelytukea.

Kuitu- tai öljyhamppua, eli alle 0,2 prosenttia THC:tä sisältävää hamppua saa kasvattaa vapaasti.

Kommentti:  Menossa mittava aivopesu

Käynnissä on hamppusota. Tarkoitus on valloittaa arki kannabiksen viihdekäytölle. Saada aikaan lakimuutos, joka sallii huumausaineen viljelyn ja myymisen.

Asenteitamme muokataan kovalla kädellä.

Katsoitko televisiosarjan Aikuiset tai Systrar – kesä 1968? Molemmissa pössyteltiin marisätkää estoitta ja nautinnollisesti. Ihan kuin 1950-luvun jenkkileffoissa tupakkaa – parempi luokka ja intelligentsia näytti (tupakkateollisuuden sponsoroimana) mallia.

Kannabis on nyt hittitrendi – vain dinosaurukset uskaltavat tuomita pössyttelyn.

Sosiaalisessa mediassa riittää kirjoituksia kannabiksen eduista verraten alkoholiin tai tupakkaan. Kannabiksen vakuutetaan tehoavan kivun lievitykseen ja korvaavan kovempia kipulääkkeitä kuten morfiinia.

Anu Kankaansydän
Anu Kankaansydän

Kotikasvatuksen kriminalisointia arvostellaan ja muistutetaan, että tiukka laki yllyttää rikollisuuteen.

Kampanjan motiivi on helppo nähdä: raha. Mielipidevaikuttajat löytyvät kosmetiikan, lääketeollisuuden ja markkinointiverkostojen ytimestä.

Jos kannabiksen kasvatus ja jatkojalostus laillistetaan täysin, luodaan uusi teollisuuden ala, jossa liikkuu valtavat rahasummat. Käytettävissä on koko ketju pellolta jatkojalostajalle, kuluttajalle ja hoitoketjun kautta hamppukuituiseen tuhkauurnaan.