Kanta-Häme

Handelsbanken haluaakin olla erilainen – myös luottotappiot kuuluvat sen pankkitoimintaan

Pankki haluaa toimia luotonantajana ja katsoo luottotappioiden kuuluvan asiaan.
Riskit kuuluvat kaikkeen liiketoimintaan, myös pankkitoimintaan, sanoo Handelsbankenin Hämeenlinnan uusi konttorinjohtaja Auli Lehtomäki.

– Pankin edustajan kanssa ei tarvitse enää asioida kasvotusten, kunhan asiakas voidaan tunnistaa tai muuten tunnetaan, sanoo Handelsbankenin Hämeenlinnan uusi konttorinjohtaja Auli Lehtomäki, 54.

Lehtomäki näyttää vihreää valoa uusille kanaville, joilla asiakas voi hoitaa asioitaan pankin kanssa. Se voi olla nettiyhteyden lisäksi esimerkiksi videoneuvottelu tai jopa asiointi robotin kanssa.

– Me Handelsbankenissa kuitenkin arvostamme henkilökohtaista asiointia. Asiakkaalla on oltava mahdollisuus erilaiseen asiointiin eikä häntä pidä pakottaa mihinkään.

Lehtomäki muistuttaa, että pankilla on velvollisuus selvittää asiakkaan asiat esimerkiksi luottoja haettaessa.

– Käytämme 6 prosentin tai korkeampaa korkoa, kun tarkastamme asiakkaan maksukyvyn asuntolainasta.

Finanssivalvonta on kiristänyt asunnonostajien lainakaton 85 prosenttiin. Ensiasunnon ostajien lainakatto on kuitenkin edelleen 95 prosenttia.

– Lainakaton kiristys ei ole vaikuttanut asuntorahoitukseemme. Handelsbankenin asiakkailla on omarahoitus asunnon ostamiseen.

Handelsbankenin luotonannon korkokate ja toisaalta myös luottotappiot ovat korkealla tasolla. Lehtomäki sanoo, että Handelsbanken haluaa toimia luotonantajana ja pitää sen myös liiketoimintana.

– Tästä näkee, että toimimme perinteisessä pankkitoiminnassa. Muut pankit panostavat meitä enemmän palkkioita tuottaviin palveluihin.

– Haluamme olla hieman erilainen pankki.

Svenska Handelsbanken, joka käyttää Suomessa nimeä Handelsbanken, rekisteröityi Suomeen pankkina vuonna 2003. Hämeenlinnaan se perusti konttorin vuonna 2004.

– Pyrimme olemaan riskeistä tietoisia ja välttämään luottotappioita. Liian varovainen ei kuitenkaan kuulu olla. Riskit kuuluvat kaikkeen liiketoimintaan, myös pankkitoimintaan, Lehtomäki sanoo.

Auli Lehtomäki siirtyi Hämeenlinnaan Kouvolasta, jossa hän johti Handelsbankenin konttoria kolme vuotta. Sitä ennen hän on työskennellyt Suomessa toimivan Danske Bankin ja sen edeltäjien palveluksessa. Hän tuli alun perin töihin Postipankkiin.

Handelsbanken ei muiden pankkien tapaan julkista konttorikohtaisia lukujaan.

– Hämeenlinnan konttorin luotoista ei ole kirjattu mitään merkittäviä luottotappioita, Lehtomäki sanoo.

Lehtomäen mukaan Kymenlaaksoa ja Hämettä ei voi verrata eikä Handelsbankenin Hämeenlinnan ja Kouvolan konttoreita.

– Handelsbankenissa konttorit ovat aivan erilaisia. Pankin vahvuus on se, että konttorit toimivat eri tavalla.

Handelsbankenissa konttorit toimivat poikkeuksellisen itsenäisesti, kun taas useissa muissa liikepankeissa toimintaa säännellään tiukasti pääkonttoreista. HÄSA