Kanta-Häme Hämeenlinna

Hangasmäen ongelmaviemäri uusitaan satojen metrien matkalta

Paineviemäristä valui maahan tuhansia kuutioita elokuussa.

Hangasmäen paineviemärivuoto johtui putkeen tulleesta halkeamasta, HS-Vesi tiedottaa.

Elokuussa tapahtuneen vuodon vuoksi maaperään pääsi tuhansia kuutioita jätevettä aivan valtatien 10 tuntumassa.

HS-Veden selvityksen mukaan vuoto oli ensin hiljalleen kyllästänyt putkikaivannon ympäristöä ennen sen tunkeutumista pintaan. Roskia ja lietettä on päästössä ollut poikkeuksellisen vähän. Vuoto ei aiheuta merkittävää haittaa ympäristölle.

– Maaperään päätynyt kiintoaine ja maahan pidättyneet ulosteperäiset mikrobit hajoavat itsestään maamikrobien toiminnan seurauksena, tiedotteessa todetaan.

 

Viemäriosuudella on ollut useita vuotoja aikaisemminkin.

HS-Veden toimitusjohtaja Jukka Meriluoto kertoo, että noin 25 vuotta sitten asennetulla viemärillä pitäisi olla käyttöaikaa vielä vuosikymmeniä.

Vuotojen vuoksi viemäriä on alustavien selvitysten perusteella korvattava vähintään 400 metrin matkalta.

– Kyseisessä viemäriosuudessa Rotkolan painelinjalla on selvää laatupoikkeamaa. Maaperän täyteaineessa on kiviä, jotka ajan myötä ovat painuneet viemäriä vasten ja aiheuttavat rikkoutumisia.

Tämän vuoden lopulla uusitaan saman siirtoviemärin toisesta ongelmakohdasta 300 metriä Kankaisten ja Velssin välillä.

Jukka Meriluoto sanoo, ettei viemäriosuuksien uusimisen tarkemmista kustannuksista ole vielä tietoa.

– Pitää tehdä maaperätutkimuksia ja kuulla myös Traficomia, sillä viemärilinja kulkee hyvin lähellä maantietä. Todennäköisesti viemärille pitää etsiä uusi linja, ettei se ole aikanaan tiellä jos Tuuloksentielle rakennettaan lisäkaistoja.

 

Vuodon vaikutuksista purkuvesistöön on pyydetty Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistykseltä lausunto, joka valmistuessaan toimitetaan viranomaisille ja Pro Hauhonselälle.

Tarkkailua jatketaan viranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti. Eteläistenjärven vedenlaatu on HS-Veden mukaan pysynyt uimaveden laatuluokituksessa kategoriassa erinomainen. Hauhonselälle kohdistuva kertaluonteisen lisäyksen ravinnekuormaan on alustavasti arvioitu olevan promilleja.

 

HS-Veden tiedotteessa huomautetaan, että viemäritukoksista johtuvia ympäristöpäästöjä esiintyy väistämättä, kun viemäreihin kertyy sinne kuulumattomia tavaroita tai ainetta, kuten esimerkiksi vaatteita, vaippoja, desinfiointipyyhkeitä tai paistorasvaa. HäSa

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic