Kanta-Häme

Hangasmäen pumppaamo ei tulvi enää

Hämeenlinnan Seudun Vesi investoi noin 300 000 euroa Kankaistenjärven alueen jätevesiviemäriin. Tarkoitus on uusia viemärin putkistoa ja Hangasmäen pumppaamo.

Hangasmäen pumppaamolla on tapahtunut viime vuosina muutamakin ylivuototapaus. Vuoden 2015 elokuussa pumppaamosta vuoti Kankaistenjärven maastoon noin 80 kuutiota jätevettä.

Muutostöiden jälkeen tämän kaltaisten ylivuotojen pitäisi olla mahdottomia.

HS-Veden verkostopäällikkö Leo Aspholm kertoo, että tarve putkiston uusimiseen lähti juuri ylivuodoista.

– Keskustelimme asiasta viranomaisten kanssa, ja myös Kankaistenjärven suojeluyhdistys oli asiassa aktiivinen.

Viimevuotinen ylivuoto johtui laiteviasta. Aspholm kuvaa sitä kuitenkin melko pieneksi viemärissä liikkuviin jätevesimääriin suhteutettuna.

Suurempia vuotoja voivat aiheuttaa sähkökatkot. Jos katko kestää kauan, täyttyy viemäri vähitellen vedestä ja tulvii.

– Nykyinen imuvesipumppaamo vaihdetaan muutostöissä paineenkorotuspumppaamoon. Sähkökatko tai laitevika aiheuttaa tällöin veden jämähtämisen putkeen siten, että se ei tulvi.

Hangasmäkeen rakennetaan viettoviemäri ja pieni pumppaamo, joka pumppaa uuteen, rakennettavaan paineviemäriin.

Aspholmin mukaan viemärirakenteen uusiminen on työhön nähden kallis.

– Toisaalta vanha viemäri on tehty 1990-luvulla. Elementit eivät ole ikuisia, joten saneeraus olisi joka tapauksessa tullut eteen jossain vaiheessa.

Muutostöiden kohteena olevassa viemärissä kulkevat Hauhon ja Tuuloksen jätevedet. Työt eivät vaikuta viemärin käyttäjiin, koska paikalle rakennetaan töiden ajaksi ohipumppausputki.

– Mitään katkoksia tai muuta tästä ei tule, vaan kaikki toimii normaalisti, Aspholm toteaa.

Putkitöissä menee Aspholmin mukaan kuukausi. Tämän jälkeen rakennetaan vielä pumppaamo. Töiden pitäisi olla valmiina tämän vuoden loppuun mennessä.

Työmaa ja viemäri sijaitsevat 10-tien vieressä. Aspholm kertoo, että viemärin sijoittelussa on otettu huomioon myös 10-tien tuleva saneeraus.

– Olemme saaneet Trafilta tiesaneerauksen suunnitelmat. Jos ne eivät muutu, ei putkia tarvitse siirtää tielle tehtävien töiden takia.