Kanta-Häme

Hangasmäessä lirahti 80 kuutiota jätevettä

Keskiviikon vastaisena yönä Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy:n Hangasmäen jätevedenpumppaamon sähkökeskus meni oikosulkuun, mikä johti yli kuusi tuntia kestäneeseen jäteveden ylivuotoon.

Aivan pumppaamon vierestä kulkee Komulahdenoja, joka juoksee kirkasvetisyydestään tunnettuun Kankaistenjärveen.

– Vika paikallistettiin ja korjattiin keskiviikkoaamuna. Paikalle lähetettiin myös imuhuuhteluauto siivoamaan jälkiä. Ravinteita ja bakteereja saattaa päätyä järveen normaalia enemmän, vaikka ojassa tapahtuu laimenemista, myöntää HS-Veden käyttöinsinööri Sanna Heinonen.

Luontoon päässyttä jätevettä arvioidaan olevan noin 80 kuutiota, mikä vastaa kahta–kolmea isoa säiliöautollista.

– Onhan se paikallisesti suuri määrä, vaikkakin Paroisten jätevedenpuhdistamon mittakaavassa hyvin pieni, Heinonen suhteuttaa.

Pumppaamon valvontajärjestelmä hälytti ongelmasta yöllä, mutta asiaan ei reagoitu vasta kuin aamulla.

– Vian laajuutta ei tajuttu heti, Heinonen sanoo.

Kankaistenjärven suojeluyhdistyksen varapuheenjohtaja Pekka Honkala on tyrmistynyt vuodosta, joka on todistetusti jo neljäs muutaman vuoden sisään järven läheisyydessä.

– 80 mottia on valtava määrä paskaa, joka valuu nyt kohti järven pohjoisosaa. Ikävä kyllä tämä oli odotettavissa, sillä HS-Veden mentaliteetti näiden asioiden korjaamisessa on heikko, Honkala kritisoi.

Yksi vuodoista tapahtui vuonna 2011 jätevesiputken haljetessa. Ely-keskus edellytti tuolloin vesiyhtiöltä valvonnan parantamista ja muita toimenpiteitä, joita ei Honkalan mukaan ole tehty.

– Mielestämme järvi rehevöityi tuon vahingon jälkeen ja tiedon saanti muista vahingoista on ollut hankalaa. Asenne tuntuu olevan se, että näitä vuotoja sattuu niin paljon, ettei kaikkia ole aikaa korjata.

Honkala vaatii yhtiön kulttuurin muuttamista.

– Jos tämänkertainen vuoto jätetään hoitamatta kunnolla, aion jättää rikosilmoituksen ympäristörikoksesta.

HS-Vedestä myönnetään, että kyseisellä jäteveden siirtolinjalla on ollut ongelmia.

– Tosin suojeluyhdistys on syyttänyt meitä myös monista vuodoista, joista ei ole tutkimusten jälkeen löydetty mitään jälkiä, käyttöinsinööri Heinonen kertoo.

Heinosen mukaan yhtiön Akaalta Hattulan kautta Hämeenlinnaan ulottuvalla toimialueella vastaavan mittakaavan vahinkoja sattuu kymmenkunta vuodessa.

– Verkoston laajuuden huomioon ottaen pidän tapauksia harvinaisena.

Kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila pitää todennäköisenä, että ylimääräisiä ravinteita päätyy järveen saakka.

– Imuautolla saadaan vessapaperit poistettua, mutta sateinen sää edesauttaa vahingon leviämistä. HäSa

Päivän lehti

4.4.2020