Kanta-Häme

Hanhien massat hämmästyttävät

Poikkeuksellisen suuret hanhiparvet ovat viime päivinä herättäneet huomiota eri puolilla Kanta-Hämettä. Jopa useiden tuhansien yksilöiden parvia on pysähtynyt levähtämään peltoaukeille muun muassa Hauholla ja Rengossa sekä Hattulassa, Janakkalassa, Riihimäellä ja Lopella.

Suurin osa linnuista on valkoposkihanhia, jotka ovat lähteneet pohjoistuulten saattelemina matkaan Venäjän tundralta. Etelä-Suomeen parvet pysähtyivät lauhan lounaisen ilmavirtauksen vuoksi. Säätyypin muuttuessa linnut jatkavat matkaansa talvehtimisalueilleen Pohjanmeren rannoille.

Valkoposkihanhien parvista on löydetty myös muutamia tundra- ja sepelhanhia. Harvinaisimmat vieraat ovat Riihimäellä ja Janakkalassa nähdyt punakaulahanhet.

Jättiparvi Iitissä

Suuria hanhiparvia on parhaillaan myös muualla Etelä-Suomessa. Esimerkiksi Hollolassa on parisen viikkoa viihtynyt lähes 20 000 lintua ja Iitin Isokylästä on ilmoitettu käsittämätön jopa 175 000 linnun massa. Suurparvet ovat lähes yksinomaan valkoposkihanhia.

– Kyseessä on yksi isoimmista Suomessa koskaan nähdyistä parvista, olkoonkin, että kyseessä on kuitenkin arvio, sanoo tiedottaja Jan Södersved Birdlife Suomesta.

Södersvedin mukaan Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson pelloilla saattaa tepastella näinä päivinä 300 000–400 000 hanhea.

Hanhien muutto jatkuu pitkälle lokakuuhun ja valkoposkihanhien perässä tulevat vielä tundra- ja sepelhanhien pääjoukot. Suotuisilla tuulilla myös niiden muuttoreitti voi osua Kanta-Hämeeseen.

Hanhien jäljessä tulevat vielä joutsenet, jotka lähtevät liikkeelle pohjoisesta vasta järvien jäätyessä. Joutsenten muutto voikin joskus jatkua jopa tammikuuhun saakka. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic