Kanta-Häme

Hännän huiskautus voi kertoa kivusta

Fysioterapeutti Tuulia Luomalan asiakkaista noin puolet on hevosia ja puolet ihmisiä. Hevosen kertahoito voi maksaa satakin euroa, riippuen siitä, kuinka kauas tallikäynnille täytyy lähteä.

Luomala kertoo, että niin ihmisen kuin eläimenkin hoidossa pätevät samat lainalaisuudet.

– Hevonen ei tietenkään sanoin osaa kertoa, missä kipu tuntuu. Ihon väristyksistä, hännän huiskautuksista sekä silmien ja korvien liikkeistä voi kuitenkin päätellä aika paljon.

Hevosella kohdalla esimerkiksi symmetrian puute, toimintahäiriöt ja pukittelu saattavat kertoa fysioterapian tarpeesta.

Suomalainen eläinfysioterapia on maailman huippua

Eläinfysioterapeutti on fysioterapeutin tutkinnon lisäksi suorittanut 30 opintopisteen laajuiset erikoistumisopinnot eläinfysioterapiasta.

– Eläinfysioterapeutin koulutus on Suomessa erittäin laadukasta, ja ammattina sitä paitsi yksi niitä harvoja, joissa eläinten kanssa työskentelevä on opiskellut pidempään kuin ihmisiin erikoistunut, sanoo eläinlääkäri Anssi Tast eläinsairaala Vethausista.

Yhä useampi eläinlääkäri tiedostaa ja tunnistaa fysioterapian hyödyt. Noin puolet fysioterapiaan hakeutuvista hevosista, koirista ja kissoista haluaa hoitoon nimenomaan lääkärin suosituksesta.

Tast kertoo suosittelevansa fysioterapiaa päivittäin, kaikille ortopedisissä tai kirurgisissa toimenpiteissä olleille potilaille.

– Myös nivelrikosta, kudosvaurioista tai heikosta lihaksistosta kärsivät lemmikit hyötyvät fysioterapiasta.

Tastin mukaan fysioterapian avulla kuntoutuminen nopeutuu, mutta ei silti ole välttämätöntä. Esimerkiksi keskittymisvaikeuksista poteva koira ei välttämättä hyödy fysioterapiasta.

– Omistaja tekee aina päätöksen eikä hoito pieleen mene, vaikka ei lemmikkiä fysioterapiaan veisikään.

Koira on yhteistyökykyisin asiakas

Yleisimmin eläinfysioterapeutin asiakkaita ovat koirat, hevoset ja kissat.

Kymmenkunta vuotta eläinfysioterapeuttina toiminut Kati Kallio työskentelee Kanta-Hämeen Eläinklinikalla aina tarpeen mukaan.

Kallion mielestä eläinfysioterapia on kymmenessä vuodessa kasvattanut suosiotaan, sillä siitä on tullut tuttua eläinlääkäreiden lisäksi myös asiakkaiden keskuudessa.

Kallion tyypillisin asiakas on jo kypsään ikään ehtinyt koira, jolla on nivel- tai selkäongelmia. Myös kissoja Kallio on kuntouttanut esimerkiksi polvileikkauksen jälkeen.

– Urani aikana olen kuntouttanut myös kahta kania. Lemmikeistä koira on yhteistyökykyisin, sillä ne ovat tottuneet vastaanottamaan ohjeita omistajiltaan, ja osaavat vaikkapa istua käskettäessä kissoja paremmin.

Annettava fysioterapia riippuu lajia enemmän kuitenkin hoidettavasta vaivasta.

– Se, miten voimakkaasti venyttely ja hieronta voidaan toteuttaa, riippuu eläimen iästä, vaivasta ja siitä, kuinka se reagoi kipuun.

Leikkauksesta toipuvalle lemmikille voi riittää yksikin hoitokerta, sillä omistaja saa mukaansa aina jatkohoito-ohjeet.

(HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic