Kanta-Häme

Hannu taistelee Parkinsonia vastaan laulaen

Ypäjäläisen Hannu Petäjoen Parkinson-diagnoosista on vierähtänyt jo yli kahdeksan vuotta.

– Olin lääkärin vastaanotolla muista syistä, ja otin samalla puheeksi vapisemaan alkaneen sormeni. Lääkäri totesi heti, että sinulla on Parkinsonin tauti, Hannu Petäjoki muistelee.

Petäjoki on tänä päivänä sinut sairautensa kanssa, mutta myöntää diagnoosin sulattelun ottaneen aikansa.

– Shokki se oli. En tiennyt yhtään mitään koko sairaudesta. Tein sen virheen, että menin kotona lukemaan netistä Parkinsonin taudista ja siellä peloteltiin vaikka millä. Mielessä pyöri epätoivoisia ajatuksia.

Petäjoki ei ole kuitenkaan antanut taudin lannistaa.

– Laitoin hanttiin niin paljon kuin ikinä kykenin. Taudin kanssa oli pakko oppia elämään, ja nyt olen niin sopeutunut siihen, ettei se enää mielessä ole.

Parkinsonin taudin on todettu heikentävän sairastuneiden elämänlaatua huomattavasti enemmän kuin monien muiden parantumattomien sairauksien.

– Taudista ei parane, mutta lääkityksellä ja oikeanlaisella ravinnolla oireita voidaan saada hallintaan. Itse syön purkista lusikallisen kookosöljyä päivässä, ja se auttaa pitämään ajatukset liukkaampina.

Tehokkaaksi lääkkeeksi Petäjoki mainitsee laulamisen. Parkinsonin taudin oireet johtuvat aivojen mustan tumakkeen solukadosta ja siitä aiheutuvasta dopamiinin vähenemisestä – laulaminen puolestaan lisää tämän mielihyvähormonin kehittymistä.

–  Neurologi tiedusteli, että laulanko. Hän jatkoi, että laula sitten niin perkeleesti, ja sitä neuvoa olen noudattanut. Se on myrkytön pilleri, joka tuo hyvää oloa, eikä aiheuta sivuvaikutuksia.

Petäjoki hankki kotiinsa karaokelaitteet ja käy viikoittain myös Karrinpuomissa laulamassa karaokea.

– Kaikkein mieluiten laulan Souvareita, mutta muuten en ole kovin valikoiva. Laulamme karaokea myös Lounais-Hämeen Parkinson-kerhon jäsenten kanssa yleensä kerran kuukaudessa.

Petäjoelle rakkaisiin harrastuksiin lukeutuu myös Ypäjän Musiikkiteatteri. Enää hän ei nouse lavalla, mutta on aktiivisesti mukana taustajoukoissa muun muassa kulisseja pystyttämässä. Petäjoki on nimitetty Ypäjän Musiikkiteatterin toimesta näyttämömestariksi.

– Myös museoautoharrastus pitää mielen hyvänä. Tein elämäntyöni automekaanikkona, joten varmaan vähän pöljää hommaa puuhailla niiden parissa eläkkeelläkin, mutta sitä tekee mitä osaa ja mistä nauttii, Petäjoki tuumaa.

Parkinsonia sairastaa Suomessa tällä hetkellä 14 000 ihmistä, ja tautiin sairastuvien määrän ennustetaan tulevina vuosina kaksinkertaistuvan väestön ikääntymisen myötä.

– Sairaus ei silti aina ole suurelle yleisölle tuttu, ja väärinkäsityksiä syntyy helposti. On esimerkiksi tapauksia, joissa puheen sammallus tai vapina on mielletty humalaksi tai krapulaksi.

Parhaillaan vietettävällä valtakunnallisella Parkinson-viikolla jaetaan yleistä tietoutta sairaudesta sekä parannetaan diagnoosin saaneiden tietämystä hyvästä hoidosta ja elämänlaadun parantamisesta.

– On tärkeää levittää tietoa sairaudesta. Olen mukana Parkinson-liiton ja Lounais-Hämeen Parkinson-kerhon toiminnasta, jotta voin omalta osaltani välittää toisille tietoa, sillä kaikki vertaistuki on tärkeää. Sairauden hyväksyminen on vaikea paikka monelle, eivätkä kaikki kehtaa myöntää sitä, mutta väärinymmärrystenkin välttämiseksi pidän avoimuutta tärkeänä asiana. On itsekin helpompi olla, Petäjoki kannustaa. HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic