fbpx
Kanta-Häme

Hanssin-Jukan paluu riippuu rahasta

Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi: Hämeenlinna on viemässä Hanssin-Jukan. Lentokoneen entisöintiä johtanut eversti evp. Juha Suonperä sanoi tiistain lehdessä, että linja-autoaseman entinen kahvila tulee esille Museo Militariaan, ja että Hämeenlinnan kaupunki on luvannut maksaa puolet kuluista.

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että sosiaalidemokraattien vuosi sitten tekemä valtuustoaloite koneharvinaisuuden palauttamisesta entiseen kotikaupunkiinsa on edelleen aloite, ja että kuluarviot vaihtelevat lähes puolentoista miljoonan euron haarukassa.

– Tästä ei ole mustaa valkoisella. Lähtökohta on ollut koko ajan se, että tämän pitää olla kansalaisliike. Puuhamiesten tavoitteena oli kerätä yksityisiltä yli puolet rahoituksesta ja sen jälkeen tarjota suunnitelmaa kaupungille, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.).

Tärkeä mies poistui riveistä

Yksityisen rahan keruuta vauhditettiin toukokuussa Ilmavoimien Big Bandin konsertilla Verkatehtaalla. Sen jälkeen toiminta hiipui, kun puuhamiesten primus motor, Immo Rantala, sairastui vakavasti. Hän menehtyi tänä syksynä.

– Olemme oikeastaan lähtökuopissa. Ryhdymme kyllä lähiaikoina viemään Immon henkistä perintöä eteenpäin, sanoo Timo Nousiainen.

Konsertista tehdään mahdollisesti DVD ja “tenoriluutnantti” Raimo Salon tuotantoyhtiö työstää parhaillaan Hanssin-Jukka dokumenttia. Nousiaisen mukaan konserttikonseptia kehitetään mahdollisesti eteenpäin jo jouluksi.

Vuonna 1935 valmistunut Douglas DC-2-lentokone on Sotamuseon omaisuutta. Museo on luvannut luovuttaa Hanssin-Jukan säilytettäväksi joko Hämeenlinnan kaupungille tai Museo Militarialle. Museon sisätiloihin lentokone ei kuitenkaan mahdu, eikä se museojohtaja Jaakko Martikaisen mielestä vanhaan kulttuurimaisemaan edes istu.

– Linnanniemen ja kaupungin, vanhan ja uuden yhdistäjänä siitä tulisi hyvä matkailuvaltti. Mutta se vaatisi aika ison rakennelman, pohtii Martikainen.

Museojohtaja korostaa, että vielä ei ole annettu lupauksia tai tehty suunnitelmia päätöksistä puhumattakaan.

– Hankkeelle pitää löytyä vetäjä ja ennen kaikkea rahoitus, mutta olemme ilman muuta hengessä mukana.

Tikkakoski jäämässä historiaan

Alustavien arvioiden mukaan Hanssin-Jukka tarvitsisi suojakseen ainakin 600 neliömetrin hallin. Kiemunki mainitsee kustannusarvioksi 600 000 euroa, Nousiainen puhuu kahdesta miljoonasta.

– Mutta nämä luvut ovat tavallaan hatusta. Hankkeella ei ole vielä budjettia, sanoo Nousiainen.

Hanssin-Jukka odotti Tikkakoskella kunnostusta 30 vuotta. Ilmasotakoulun kilta ry sai entisöinnin lähes valmiiksi vuonna 2011. Tällä hetkellä kone on Tikkakoskella Tuki-lentolaivueen korjaamoteltassa.

Puolustusvoimat saattaa tarvita telttaa muuhun käyttöön, joten konevanhuksella on mahdollisesti muutto edessä hyvinkin pian.

– Tuskin kuitenkaan vielä Hämeeseen, vaan jonnekin Keski-Suomeen, arvelee Nousiainen. (HäSa)

Menot