Kanta-Häme

Hanssin Jukan siirtoa vauhditetaan konsertilla

 

Ilmavoimien ensimmäisen kuljetuskoneen, Hanssin Jukan, palauttamiseksi takaisin Hämeenlinnaan tehdään tiiviisti töitä. Toukokuun lopussa Verkatehtaan Vanaja-salissa järjestetään konsertti, jonka tuotto käytetään DC2:n Hämeenlinnaan siirron suunnitteluun. Konsertissa esiintyy Ilmavoimien Big Band solisteinaan Raimo Salo ja tangokuningatar Jenna Bågeberg.
 
   Tikkakoskella uutta kotia odotteleva Hanssin Jukka toimi Hämeenlinnassa kahvilana yli 20 vuotta. Se lähti Hämeenlinnasta vuonna 1981 ja odotti 30 vuotta entisöintiä. Lopulta Ilmasotakoulun kilta sai entisöinnin valmiiksi puolitoista vuotta sitten. Siitä lähtien Douglas DC2 on etsinyt lopullista sijoituspaikkaa.
 
   Monien mielestä koneen ainoa oikea paikka olisi Hämeenlinna. Suurta konetta varten pitäisi kuitenkin rakentaa ainakin 600 neliön halli, joka voisi hankkeen puuhamiehen Immo Rantalan mielestä olla hyvinkin todellinen matkailuvaltti kaupungille.
 
   – Tavoitteena on, että Hanssin Jukka palaisi kotiin vuonna 2015. Mikäli Hämeenlinnan kaupungin kanta on myönteinen, käytetään tämä vuosi suunnitteluun ja ensi vuosi hallin rakentamiseen. Meidän on myös etsittävä sponsorirahaa ja järjestettävä jossakin vaiheessa myös kansalaiskeräys hankkeen onnistumiseksi, Rantala korostaa.
 
Konsertti aloittaa perinteen
Toukokuun 30. päivänä pidettävästä Hanssin Jukka-konsertista on tarkoitus tulla jokavuotinen perinne. Immo Rantalan mielestä on tärkeää, että  kone pysyy kaikkien huulilla. Hän itse on päättänyt tehdä kaikkensa, että ”Poika” palaisi takaisin kotiin. Kone on Rantalalle oikeastaan sukuvika, sillä hänen setäänsä Osmo Rantalaa on kiittäminen, ettei Hanssin Jukkaa aikoinaan romutettu ja että se päätyi kahvioksi Hämeenlinnaan.
 
   – Koneen palauttaminen vaatii huolellista suunnittelua. Toivoisin, että sitä varten rakennettaisiin monitoimihalli, jossa olisi monenlaista muutakin toimintaa. Ennen kaikkea meidän pitäisi ottaa huomioon nuorison tarpeet, Immo Rantala kertoo.
 
   Mikään tuulesta temmattu ei ajatus Hanssin Jukan tuomisesta Hämeenlinnaan ole, sillä hankkeelle on ilmaantunut jo paljon tukijoita. Esimerkiksi koneen entisöintiprojektin vetäjä ja Ilmavoimien kiltaliiton puheenjohtaja, eversti evp Juha Suonperä pitää harvinaisen koneen palauttamista hyvänä ajatuksena. Hanssin Jukka on herättänyt keskustelua myös Hämeenlinnan valtuustossa. Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä teki lokakuussa aloitteen virallisten neuvottelujen käynnistämisestä Ilmasotakoulun Killan kanssa koneen palauttamiseksi Hämeenlinnaan. 
 
   – Toivottavasti Hämeenlinnan kaupunki ottaisi hankkeen hoitaakseen ja myöntäisi sen suunnitteluun rahaa lähitulevaisuudessa, Immo Rantala huomauttaa.
 
   Hanssin Jukasta tekee harvinaisen se, että sen kaltaisia DC-2:a on koko maailmassa enää ainoastaan kymmenen ja niistä vain pari on entisöity. Alunperin konetta valmistettiin 156.(HäSa)

Mainos