Kanta-Häme

Hanssin-Jukka esille lasiseen lisärakennukseen

Kuljetuslentokone Hanssin-Jukan siirtäminen ja pysyvän näyttelypaikan rakentaminen Tuulosen kauppakeskukseen maksaisi noin 400 000 euroa.

Ajatuksen Hanssin-Jukan siirrosta Tuuloseen ensimmäisenä esittänyt olutyrittäjä ja kaupunginvaltuutettu Pekka Kääriäinen kertoo, että tarjouspyyntöjä on lähetetty kolmelle eri yritykselle.

– Kenttä on avoin, joten voimme rauhassa katsoa, ketkä olisivat kiinnostuneita hankkeesta. Edellytämme tarjoajien sitoutuvan hankkeeseen tosissaan, koska mekin olemme tosissamme, Kääriäinen sanoo.

Rahoitusta tarvitaan

Kääriäisen mukaan rahoituksesta keskustellaan edelleen Hämeenlinnan kaupungin sekä Tuulosen kauppakeskuksen rakennuttaneen Suomen kauppayhtiöt oy:n omistajan Kari Hautasen kanssa.

– Tarkoituksena on myös kerätä rahoitusta muualtakin. Emme vielä tiedä, tapahtuuko kerääminen kauppiasyhdistyksen turvin vai jotenkin muuten. Varmaa kuitenkin on, että rahaa tarvitaan kaupungin ja kauppakeskuksen tuen lisäksi, Kääriäinen kertoo.

Piirustukset valmiina, mikään muu ei

Arkkitehdin piirustukset koneen sijoituspaikasta ovat nyt valmistuneet. Arkkitehtitoimisto Ali-Koveron piirustuksissa kone on suunniteltu sijoitettavaksi lasiseen lisärakennukseen Tuulosen kauppakeskuksen uuden ja vanhan puolen välille.

Piirustukset ovat kuitenkin alustavia suunnitelmia. Kääriäinen myöntää, että hankkeessa ei vielä ole edetty sitoviin sopimuksiin miltään osin.

– Jos kaikki menee hyvin, voisi Hanssin-Jukka olla Tuulosessa nähtävillä jo tämän vuoden puolella. Meillä ei kuitenkaan ole vielä rakennuslupaa eikä nimiä rahoituspapereissa, joten aikaa tulee vielä kulumaan.

Kaupungilta rahaa siirtoon

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ei osaa sanoa, millä summalla kaupunki osallistuisi lähes puolen miljoonan euron rahoitustavoitteeseen. Rahaa voisi irrota esimerkiksi koneen siirtokustannuksiin.

– Kaupunki ei voi osallistua kauppakeskukseen lisärakennuksien tai laajennuksien maksamiseen, vaan sellaiset kuuluvat kauppakeskuksen omiin kustannuksiin, Isosuo sanoo.

Lentokoneesta imagoarvoa

Isosuo painottaa, ettei mitään rahoituskeskusteluita ole vielä käyty. Hänen mukaansa puuhamiesten innokkuus viittaa kuitenkin siihen suuntaan, että neuvottelut saatetaan aloittaa aivan lähipäivinä.

Kaupunki on kiinnostunut sijoittamaan Hanssin-Jukkaan, koska sillä nähdään olevan historiallisen merkittävyyden lisäksi myös imagoarvoa.

– Tuulonen olisi lentokoneelle täydellinen paikka. Siten se palaisi viimein takaisin Hämeenlinnaan. Lisäksi sillä olisi Tuulosessa paitsi kaupallista myös alueen kehittämiseen tähtäävää vetovoimaa, Isosuo kertoi. (HäSa)