Kanta-Häme

Hanssin-Jukka etenee aikataulussa

Hanssin-Jukan perällä Hämeen Sanomia lukeva kahvilavieras on kuvaajan aviomies Aulis Viita. Muut neljä asiakasta ovat tuntemattomia. Kuva: Lahja Viita
Hanssin-Jukan paluu Hämeenlinnaan etenee täydellä tohinalla. Hankkeen ympärille perustetun perinneyhdistyksen hallituksen jäsen Pekka Kääriäinen kertoo, että sijoituspaikkasopimus allekirjoitetaan loppukuusta.
 
Hämeenlinnan valtuusto käsittelee vielä huomenna demarien reilut pari vuotta sitten Hanssin-Jukan siirrosta tekemää aloitetta.
 
Kaupunginhallitus on kuitenkin jo myöntänyt hankkeeseen 50 000 euroa. Perinnekonehan tulee Tuulosen kauppakeskukseen rakennettavaan vitriiniin. Avajaisten pitäisi olla jo keväällä.
 
Perinneyhdistys haki kaupungilta isompaa avustusta, mutta Kääriäisen mukaan hanke ei tähän kaadu.
 
– Meillä on jo tiedossa yksityisiä lahjoittajia. Sitä paitsi yhdistykseen voivat kaikki halukkaat liittyä ja maksaa kannatusmaksua.
 
Kaikkiaan perinnekoneen siirto maksaa puoli miljoonaa, josta Tuulosen taustyhtiö Suomen Kauppayhtiöt rahoittaa vitriinin ja vaadittavan tekniikan.
 
Turistirysä
Mielenkiintoista nähdä, millainen matkailutäky vuonna 1935 valmistuneesta, harvinaisesta DC-2-koneesta tulee. Niitä on restauroituina vain neljä maailmassa.
 
Palvellessaan kahvilana Hämeenlinnan Rantatorilla 60-70-luvuilla kone joka tapauksessa jäi monien mieliin. 
 
Niinpä Marianne Viita löysi tutunoloisia kuvia vieraillessaan joulun kantissa Ruotsissa vanhempiensa Lahja ja Aulis Viidan luona.
 
Hän arvelee, että kuvat on otettu joskus 70-luvulla. Kuvia katsellessa herää kysymys, viettikö kahvilan lattia koneen perään päin.
 
Alunperin Hanssin-Jukkaa soviteltiin suurin piirtein aikaisemmille sijoilleen Engelinrantaan, mutta Suomen Kauppayhtiöiden tuki ratkaisi paikaksi Tuulosen.
 
Kone entisöitiin Tikkakoskella, mutta sille ei ole löytynyt sopiva tilaa Ilmailumuseosta. (HäSa)