Kanta-Häme

Hanssin-Jukka saa yhä odottaa siirtoa

Hanssin-Jukan siirto Tikkakoskelta takaisin Hämeenlinnaan ei toteudu ainakaan lähiaikoina. Tilaajajohtaja Päivi Salorannan mielestä ensin on pohdittava, tuoko lentokonevanhus jotakin lisäarvoa kaupungin kulttuuritarjontaan, ja vasta sen perusteella voidaan käynnistää mahdolliset jatkotoimet.

– Maankäytöllisistä syistä lentokoneen palauttaminen Engelinrannan tai nykyisen linja-autoaseman alueelle ei ole perusteltua. Näille alueille ei ole mahdollista sijoittaa sellaista julkista näyttelyrakennusta, jonka arvokas museoesine tarvitsisi, Saloranta sanoo. Yhdyskuntalautakunta käsittelee tilaajajohtajan ehdotusta kokouksessaan ensi tiistaina.

Saloranta pitää tarkoituksenmukaisena, että mahdollinen näyttelyhalli olisi osa laajempaa museo- ja matkailualuetta. Käytännössä kyseeseen tulisi Linnanniemen alueelle sijoitettava uudisrakennus.

– Suurta näyttelyhallia ei voida sijoittaa ahtaasti, joten luontevin paikka sille löytyisi Linnanniemeltä. Seuraava askel on kuitenkin miettiä, löytyykö kulttuuripuolelta sellainen yhteistyökumppani, joka olisi kiinnostunut koneen siirrosta sekä tarvittavan hallin rakentamisesta ja ylläpidosta, Saloranta sanoo.

Hanssin-Jukan palauttamista Hämeenlinnaan on esittänyt muun muassa sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä. Se teki asiassa aloitteen lokakuussa 2012.

Hanssin-Jukkana tunnettu lentokonevanhus Douglas DC-2 muistetaan Hämeenlinnassa parhaiten sen toiminnasta kahvilana linja-autoaseman lähistöllä vuosina 1959–1981. Ilmasotakoulun kilta on entisöinyt koneen vuoden 1944 asuunsa. Tällä hetkellä koneharvinaisuus odottaa loppusijoituspaikkaansa Luonetjärvellä. (HäSa)