Kanta-Häme

Häntä heilumaan ja baanalle

– Niskavenähdyksiä, peukutuksia ja valokuvaajia riittää, kun olen tien päällä, nauraa Helena Luomala esitellessään ajoneuvoaan.

Vuoden 2000 Nissan Micra on kuin unelma ja sitä se todella on: Helena Luomalan unelmien esineellistyminen, aito peltilehmä.

Helena Luomala on hurahtanut mustavalkeisiin lehmiin. Auto on pian 3000 esineen kokoelman suurikokoisin aarre

– Näin heti ensisilmäyksellä, että siinä on minun mustavalkea lehmäni. Kun auto oli vielä loistokunnossa, vähän ajettu ja halpa ylläpidettävä, olihan se ostettava tuunattavaksi!

Värit kohdalleen

Auton maalaaminen mustavalkeaksi lehmäksi olisi maksanut ammattilaisen tekemänä pari tonnia, eikä edes innokas tuunaaja ollut siihen valmis.

– Ostin autokalvoa ja käytin yhden lauantai-iltapäivän hommaan.

Ensialkuun auto sai kalvosta myös ripset, mutta Helena Luomala korvasi ne pian jenkeistä hankkimillaan metallisilla räpsyttimillä. Nyt autolla on menossa jo kolmas ripsikerta, tällä kertaa hopeiset ja strassikajalilla viimeistellyt.

– Katsastusmiehet kieltävät sarvien asentamisen. Onnettomuustilanteissa ne olisivat aika suuri ylimääräinen riski. Mutta sarvet autolla on, sisällä kojelaudan päällä.

Kärpäsille kyytiä

Takana ajavat tuskin pysyvät nahoissaan, kun Helena Luomala viilettää ja pistää peltilehmän hännän heilumaan.

– Paikallisen korjaamon pojat tekivät kasteluletkusta hännän ja tupsun köydenpätkästä. Takalasin pyyhin korvattiin hännällä, joten liikettä riittää!

Kaiken kukkuraksi auto myös puhuu. Tien päällä Helena Luomala pitää lemmikkinsä hiljaisena, mutta sopivan tilaisuuden tullen hän antaa autolleen luvan ammua oikein pötsin pohjasta. Ylimääräinen torvi päästelee sopivat muu-ut.

Etuoveen paikallinen kynämaalitaiteilija loihti kuvan autoa ajavasta lehmästä teksteineen: Cow Power. Takaikkunassa komeilee varoituskyltti MUU-U VAARA ja teksti KÄVELLEN OLISIT JO PERILLÄ.

Wunderbaumkin löytyy

Sisätilatkin Helena Luomala on tuunannut mattoja myöten mustavalkeaan kuosiin. Huovasta leikattu Wunderbaum on saanut koristeekseen autosta tuunaustöiden aikana löytyneet edellisten omistajien muistot.

Tuulilasin saumasta paljastui päiväkirjan lukko ja takapenkin alta löytyi pyöreä metallilevy, jonka keskellä on neliskanttinen reikä ja japanilaisia kirjainmerkkejä.

– Se on vanhan kiinalaisrahan jäljennös, joita käytetään nykyään koruina. On mukava kuvitella, kuinka asentaja on tehtaalla kadottanut rannekorustaan yhden kolikon.

Helena Luomalan ja peltilehmän näkee varmimmin liikkeellä Riihimäen ja Hyvinkään seudulla, mutta aina toisinaan parivaljakko huristelee moottoritietä pitkin kohti Vantaata ja työpaikkaa HK:n ruokatalossa. (HäSa)