Kanta-Häme

Haravointi on päivän sana - Rake Finland Great Again -videossa siivotaan metsää Ahvenistolla

Presidentti Trumpin metsäpalovertaus sai siivet alleen. Suomalaiset ryntäsivät haravoimaan metsiään.

 

Moni suomalainen tarttui viikonloppuna haravaan, eikä suinkaan omassa puutarhassaan.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin metsänhoitopuheiden innoittamana ihmiset ryntäsivät haravoimaan lähimetsiään ja jakoivat kuvia ja videoita uurastuksestaan sosiaalisessa mediassa.

 

Yksi kortensa lehtikasaan kantaneista on hämeenlinnalainen videotuotantoyhtiö Pieni Mediatalo, jonka ”Rake Finland Great again” -video on kerännyt runsaasti huomiota ja jakoja Facebookissa ja katsomiskertoja Youtubessa.

Yrityksen toimintaa pyörittävä Touko Helanen kertoo, että idea lyhytelokuvasta syntyi sunnuntaiaamuna. Ensin hän suunnitteli marssittavansa metsään pienen kaveriporukan ja entisiä oppilaitaan.

– Pistin sitten kuitenkin Facebookiin tapahtumakutsun, ja saimme paikalle Ahvenistolle viitisentoista ihmistä haravoineen, Helanen kertoo.

Helanen ja yrityksen toinen monitoimimies Antti Kemppainen kuvasivat videon, ja se leikattiin sunnuntai-iltana ja ladattiin nähtäville.

 

Videon alussa Marikki Arnkill julistaa presidentti Trumpia mukaillen, kuinka Suomi haravoidaan jälleen suureksi.

Sen jälkeen kamera kuvaa Ahveniston rinnettä haravoivaa rivistöä ja videolla juoksee teksti, jossa toivotaan Yhdysvaltain hallituksen keskittyvän ilmastonmuutoksen torjuntaan haravoinnin sijaan.

Helanen sanoo, että vakavaa aihetta haluttiin lähestyä pilke silmäkulmassa.

– Metsäpalot ovat Kaliforniassa surmanneet kymmeniä ihmisiä, ja videon esittelytekstissä julkaisemme osanottomme uhrien omaisille. Videon tekoon havahdutti kuitenkin juuri se, ettei Yhdysvalloissa ole välttämättä tietämystä siitä, mihin kaikkeen ilmastonmuutos vaikuttaa, Helanen kertoo.

 

Video on Helasen mukaan huomattu ja se on saanut runsaasti kiittävää palautetta saman tien. Rapakon takana on ihasteltu sitä, kuinka nopeasti suomalaiset ovat tarttuneet aiheeseen.

Helanen kertoo, että haravointivideo on Pienen Mediatalon ensimmäinen kantaaottava pätkä. Ajankohtaisiin aiheisiin voidaan kuitenkin tarttua huumorimielellä vastaisuudessakin. HÄSA