Kanta-Häme

Harkittua harvennusta

Sorkkaeläinten metsästys on muuttunut vuosien saatossa melkoisesti ainakin Humppilan Revon metsästysmailla. Seuran puheenjohtaja Veli-Matti Hintsanen kertoo, että nykyisin metsästys tapahtuu pääosin passista ruokintapaikan läheisyydestä tai jahtikoiran avulla.

Hirven tai peuran ampuminen ruokintapaikalle on Hintsasen mielestä hyvä ja turvallinen tapa metsästää.

– Siinä ammutaan passitornista alaspäin, eli luoti ei lennä minne sattuu. Passista voidaan valita, mitkä yksilöt ammutaan. Meillä esimerkiksi isoa pukkipeuraa ei saa ampua ennen joulukuuta, eikä myöskään peuraa, jonka sarvet eivät yllä korvien ulkopuolelle. Tällä tavalla pystytään karsimaan heikot ja kärsivät yksilöt pois, Hintsanen perustelee.

Passissa vaikka kellon ympäri

Hintsanen myös muistuttaa, että ennen vanhaan kun metsästettiin ajamalla, loukkaantuneita eläimiä juoksenteli ajoradoilla ja muualla.

Passissa istutaan keskimäärin 2-3 tuntia, mutta jotkut jopa läpi yön. Hintsanen on istunut parhaimmillaan passissa kuutamoaikaan kellon ympäri kolmesta kolmeen. Passissa aika kuluu esimerkiksi tablettia selaillessa.

Toinen tapa passin lisäksi on metsästää koiran avulla. Peuraa saa metsästää vain säkäkorkeudeltaan alle 33 senttisen koiran avulla, mutta hirvenmetsästyksessä Hintsasellakin on apuna tarvittaessa useampi koira.

– Koira paikantaa loukkaantuneen eläimen ja kertoo haukullaan metsämiehelle sen sijainnin. Apuna käytetään muun muassa gps-laitetta ja radiopuhelimia. Tervettä peuraa tai hirveä koira ei saisi koskaan lähteä ajamaan.

Sorkkaeläinten metsästyskausi kestää syyskuun viimeisestä viikonlopusta tammikuun loppuun. Humppilan Revolla on 80 peurankaatolupaa, lisäksi seura saa kaataa 3 hirveä ja 2 ilvestä.

Viljaa vuodessa 20 000 kiloa

Hintsanen myöntää, että metsästyksen ensisijainen tavoite on saada itselle lihaa, mutta käytettävään aikaan ja vaivaan nähden liha ei hänen mukaansa ihan halpaa ole.

– Meillä menee vuodessa viljaa, pääosin kauraa, yli 20 000 kiloa. Herne tulee vähän niin kuin lisämausteena. Sama määrä menee juuresta, enimmäkseen porkkanaa, mutta myös punajuurta ja perunaa. Hirvi ei syö meillä viljaa, mutta porkkana kelpaa. Omenaa menee 5-6 000 kiloa. Ennen meni myös viinirypälettä, mutta vanhaksi mennyttä rypälettä ei enää saa kaupoista.

Ruokintapaikkoja metsästysseuralla on 25. Näistä viittä ylläpitävät Hintsanen ja hänen veljensä. Peuranmetsästäjiä seurassa on kolmisenkymmentä, joista viisi hoitaa aktiivisesti ruokintaa.

Vaikka metsästyskausi päättyy tammikuun lopussa, niin eläinten ruokinta jatkuu kevääseen asti. Sorkkaeläinten ohessa osansa saavat muun muassa ketut, jänikset, supikoirat ja linnut. (HäSa)