fbpx
Kanta-Häme

Harmaan talouden torjunta tuottaa heikosti

Hallituksen harmaan talouden torjunta etenee ainakin tavoitteisiin nähden hitaasti. Hallitusohjelman mukaan harmaan talouden torjunnan pitäisi tuottaa 300 miljoonan euron lisäverotulot vuosittain, mutta juuri mistään uusista tuloista ei ole vielä tietoa.

Poliisin talousrikostutkinta ei ole vauhdittunut, vaikka merkittävä osa harmaan talouden torjunnan uusista varoista on osoitettu juuri poliisin talousrikostutkintaan. Talousrikosten tutkinta matelee poliisilla entiseen malliin.

Hallituksen tehostetun harmaan talouden torjunnan ohjelman mukaan työhön satsataan 20 miljoonaa euron erillinen määräraha. Poliisi sai viime vuonna 5,6 miljoonaa euroa lisää rahaa talousrikosten tutkintaan. Poliisilaitoksiin perustettiin 61 uutta talousrikostutkijan virkaa.

Tavoitteita ei…ehkä saavuteta

Poliisin piti jo viime vuonna kerätä yhteiskunnalle 55 miljoonaa euroa talousrikosten rikoshyödystä. Tosiasiassa poliisin kokoamien varojen määrä pysyi käytännössä ennallaan ja jäi 36,1 miljoonaan euroon. Tulli kokoaa olemattoman määrän varoja tutkimalla talousrikoksia.

Sisäasiainministeriö on tyytymätön tuloksiin. Ministeriö on myöntänyt nettilehti Uudelle Suomelle, että tavoitteita ei ehkä saavutetakaan.

Ministeriön poliisiosasto pitää suurimpana ongelmana, että avointen talousrikostutkimusten määrä on pysynyt ennallaan. Poliisitarkastaja Antti Simanainen selittää heikkoja tuloksia sillä, että uudet tutkijat on ensin koulutettava. Tulokset näkyvät vasta tulevina vuosina.

Nuoria poliiseja ei kiinnosta talousrikosten tutkinta, jossa kokonaisansiot jäävät poliisin kenttätyötä heikommiksi.

Viime vuoden lopulla tutkinnassa oli 2 007 talousrikosta. Määrä on lähes täsmälleen sama kuin menneinä vuosina, vaikka avoimien tapausten määrän piti vähentyä 200:lla vuosittain. Tutkintaan käytettiin kuitenkin 31 henkilötyövuotta enemmän aikaa.

– Toivotaan, että se myöhempinä vuosina paranee, Simanainen sanoo tutkinnan tuloksellisuudesta Uudessa Suomessa.

Harmaan talouden torjunta ei ole kuitenkaan vain poliisin ja tullin rikostutkintaa. Valtioneuvosto hyväksyi tammikuussa 2012 periaatepäätöksenä laajan torjuntaohjelman. Kymmensivuisessa paperissa luetellaan suuri määrä viranomaisten erilaisia toimia, selvityksiä ja aikeita harmaan talouden kitkemiseksi. Torjuntaa johtaa oma ministeriryhmä, jonka puheenjohtajana on valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.).

Kaksi hanketta…viety jo maaliin

Valtiovarainministeriö julkaisi toukokuussa tiedotteen otsikolla “Harmaan talouden torjunta tuottaa tulosta”. Tiedotteen mukaan 22 toimenpiteestä kaksi on toteutunut ja 19 on käynnissä. Toteutuneita ovat rakennusalan veronumero ja Palkka tilille -hanke.

Harmaan talouden torjuntaan on kytketty myös Harmaa talous, musta tulevaisuus -tiedotuskampanja. Kampanjaan kuluu muun muassa nettitietokilpailu. Vastaajan on muun muassa tiedettävä, kuinka paljon harmaa talous syö yhteiskunnan varoja.

Harmaan talouden torjuntaa johtavat valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet ovat kesälomalla. Hämeen Sanomat ei saanut heistä maanantaina yhtäkään kommentoimaan tehostetun torjunnan etenemistä. (HäSa)

Menot