fbpx
Kanta-Häme

Harmittaa, myöntävät Turengin yhteiskoulun ysiluokkalaiset – Peruskoulunsa päättävät olisivat halunneet lähteä näyttävästi gaaloineen päivineen

Kevätjuhlat laimenevat luokissa järjestettäviin tilaisuuksiin jo toista vuotta peräkkäin tuhansilta kantahämäläislapsilta ja -nuorilta.
Turengin yhteiskoulun 9.-luokkalaiset Anniina Henttonen (vas.) ja Oskari Niskanen olisivat halunneet esiintyä vielä kerran koulun kevätjuhlassa. Henttonen harrastaa laulua ja Niskanen rumpujen soittoa. Oona Kaivanto harmittelee eniten sitä, että koulussa ei voida koronan vuoksi pitää perinteistä ysigaalaa, jonka peruskoulunsa päättävä ikäluokka järjestäisi yhdessä. Kuvat: Esko Tuovinen / HäSa

Peruskoulunsa Janakkalassa päättävät Turengin yhteiskoulun 9.-luokkalaiset harmittelevat paitsi koulun yhteisen kevätjuhlan uupumista ja toisena vuonna peräkkäin myös odotetun ysigaalan ja luokkaretkien pois jääntiä.

Syynä on yhä jatkuva koronaepidemia ja sen tuomat kokoontumisrajoitukset.

– On sääli, ettei niitä pysty järjestämään, mutta olen sataprosenttisesti koronavastaisten toimien takana, jotta taudista päästäisiin joskus eroon. Harmittaa, sillä olen ekaluokasta lähtien soittanut rumpuja jokaisessa juhlassa, ja se on nyt jäänyt pois, sanoo Oskari Niskanen, 15.

Esiintymisiään kaipaa myös 16-vuotias Anniina Henttonen.

– Olen aina laulanut koulun kevät- ja joulujuhlissa. Tykkään tosi paljon esiintyä, mutta en ole päässyt esiintymään kuin joulujuhlastriimissä.

– Harmittaa aika paljon, että kaikki on peruttu ja etenkin niiden luokkien puolesta, jotka ovat keränneet luokkaretkirahaa eivätkä nyt sitten pääsekään ulkomaille eivätkä Lappiin.

Oona Kaivanto, 15, harmittelee todennäköisesti kaikkien ysiluokkalaisten puolesta perinteisen ysigaalan uupumista.

– Olen odottanut gaalaa seiskaluokalta saakka, kun näin silloisten ysiluokkalaisten gaalan. Se oli sikahieno! Ajattelin, että pääsen itsekin tekemään videoita ja kaikkea muuta kivaa yhdessä ysien kanssa. On aika mälsää, ettei gaalaa ole. Kevätjuhlien pois jääminen ei niinkään harmita, koska siellä vain lauletaan, ja näyttelemisestä en ole koskaan tykännyt.

Lue myös: Hämeenlinna kielsi luokkaretket ja leirikoulut kaupungin ulkopuolelle – Kuudesluokkalaisen isä ihmettelee miksi: “Olisi täysin turvallista omassa ryhmässä”

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Yhdeksäsluokkalaiset Anniina Henttonen (vas.), Oona Kaivanto ja Oskari Niskanen Turengin yhteiskoulusta Janakkalasta surevat etenkin menetetyn ysigaalan perään, mutta he kaipaavat myös kunnon kevät- ja joulujuhlia sekä luokkaretkiä, jotka kaikki ovat koronaepidemian vuoksi jäissä. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Yhdeksäsluokkalaiset Anniina Henttonen (vas.), Oona Kaivanto ja Oskari Niskanen Turengin yhteiskoulusta Janakkalasta surevat etenkin menetetyn ysigaalan perään, mutta he kaipaavat myös kunnon kevät- ja joulujuhlia sekä luokkaretkiä, jotka kaikki ovat koronaepidemian vuoksi jäissä.

Keväjuhlintaa omissa luokissa

Lähes 400 oppilaan Turengin yhteiskoulun rehtori Mika Saarinen kertoo, että täysimittaisia kevätjuhlia ei enää edes ehdittäisi järjestää, vaikka koronarajoitukset miten höllenisivät, sillä kevätjuhlien suunnittelu alkaa yleensä joulusta.

Yleinen linjaus Hämeenlinnan seudun ala- ja yläkouluilla on se, että kevätjuhlat pidetään kouluissa omien ryhmien kesken luokissa tai oppimisympäristöissä luokanvalvojien tai pienen opettajaryhmän kanssa. Juhlien suunnittelu on kouluilla vasta alkutekijöissään.

– Järjestämme juhlallisuudet varmaan samalla sabluunalla kuin viime keväänäkin. Silloin rehtorin ja oppilaiden puheet sekä stipendien luku tapahtuivat keskusradion kautta. Eri ryhmät olivat tehneet Youtube-videoita, joita katseltiin luokissa.

– Ysiluokkalaisille jaettiin sisätiloissa ruusut turvallisesti, ja opettajat ottivat heidät kunniakujalla vastaan, Saarinen kertoo.

Hakkalan koulu Lammilla ehkä striimaa juhallisuuksia

Noin 200 oppilaan Hakkalan koulu Hämeenlinnan Lammilla on järjestänyt kevätjuhlat normaalivuosina koko yläkoulun yhteisenä juhlana Lammin liikuntakeskuksen liikuntahallissa.

Rehtori Esa Kähkönen kertoo, että kevätjuhla järjestetään ehkä samaan tyyliin kuin ylioppilaiden lakkiaisjuhla syksyllä sekä itsenäisyysjuhla. Tuolloin esiintyjät esittivät muun muassa musiikkia, runoja ja puheita livenä liikuntahallista, josta tilaisuus striimattiin luokkiin.

Toinen vaihtoehto on Kähkösen mukaan sama kuin viime keväänä eli juhlaosuus kuultaisiin luokkiin keskusradion kautta.

Hakkalan koulussa ei ole kukitettu peruskoulutiensä päättäviä ysiluokkalaisia, mutta heille on aiemmin järjestetty viimeisellä viikolla kahvitilaisuus.

Se jäi viime keväänä koronaepidemian puhjettua pois, mutta rehtori pohtii, voitaisiinko se tänä vuonna jossain mittakaavassa järjestää.

– Olemme oppineet paljon koronaturvallisuusasioista. Vietäisiinkö vaikka joka luokkaan oma kakku, Esa Kähkönen miettii.

Päättötodistuksensa 9.-luokkalaiset saivat viime vuonna luokissa luokanvalvojilta. Normaalisti se on tapahtunut liikuntahallissa näyttämön lavalla luokka kerrallaan, jossa rehtori on lukenut oppilaan nimen ja luokanvalvoja ojentanut päättötodistuksen.

Kevätkarkelot Ruununmyllyn koulussa

Hämeenlinnassa, jossa on noin 300 alakouluikäistä oppilasta, järjestää rehtori Kristiina Hannulan mukaan kevätkarkelot.

– Luokissa voidaan järjestää omaa ohjelmaa tai katsoa nauhoituksia. Nauhoitettuna näkyy myös kutosluokkalaisten esitys. Huomioin luokkiin kuuluvassa puheessani erityisesti kuudesluokkalaiset, joille jaetaan luokissa ruusut. Luen myös stipendien saajat.

Juteinin koulussa tehdään yhteinen video

Noin 250 oppilaan Juteinin koulussa Hattulassa jokainen pienryhmä sekä esikoululaiset valmistelevat esityksen yhteiseen videoon, jonka he katsovat omissa ryhmissään.

Se lähetetään sähköisessä Wilma-järjestelmässä myös huoltajille. Luvassa on lisäksi rehtorin ja kuudesluokkalaisten puheet sekä eskarien ja 6.-luokkalaisten kukitus.

– Ennen meillä oli aina isot kevätjuhlat. Kutoset lauloivat lähtölaulunsa ja saivat kukkansa kaikkien edessä ja kukittivat eskarit eli tulevat koululaiset. Nämä ovat sellaisia traditioita, joita on oppinut koronan aikana kaipaamaan, Kristiina Hannula toteaa. HÄSA

Menot