Kanta-Häme

Harmonikan suosio kasvaa

Haitari, hanuri, paljespeli, kurttu, ryppy, pirunkeuhko, köyhän urut, prutku, paholaisen virsikirja, harppu ja pussipeli?

Miten on, soitetaanko Hämeenlinnassa leskenlohdutinta vai surunkarkotinta?

Sibelius-opiston harmonikansoiton opettaja Reijo Ahonen hämmentyy ja vilkaisee kollegaansa Saara Pitkästä. Harmonikan synonyymit ovat tuttuja, mutta leskenlohduttimesta tai surunkarkottimesta ei kumpikaan ole kuullut koskaan.

– Täällä soitetaan kyllä harmonikkaa, Ahonen ojentaa kysyjää.

Hämeenlinnassa alkaa tänään kaikkien aikojen 44. Minä soitan harmonikkaa -kilpailu. Koskaan aikaisemmin ei Suomen eri puolilla kiertänyt kilpailu ole koonnut samaan paikkaan peräti 139 lasta.

Raatihuoneella ja lyseon Janne-salissa järjestettävän kilpailun nuorimmat ovat 5- ja vanhimmat 19-vuotiaita.

Kun Reijo Ahonen osallistui Minä soitan harmonikkaa -kilpailuun, elettiin vuotta 1983 ja kilpailun nimi oli vielä Nappulakisat. Kilpailujen järjestäminen oli alkanut kymmenen vuotta aikaisemmin ja 14-vuotiaan Ahosen sarjassa oli 45 kilpailijaa.

Kun opiston toinen harmonikansoiton opettaja Saara Pitkänen seisoi esiintymislavalla vuonna 2000, oli nimi muutettu Minä soitan harmonikkaa -kilpailuksi ja lapsia oli sata.

– Nyt Minä soitan harmonikkaa -kilpailu on suurempi kuin koskaan. Minun aikanani kilpailut kestivät yhden päivän, mutta nyt päiviä onkin jo kolme.

Hämeenlinnasta ei ole enää kovin helppoa löytää kilpailupaikkaa näin isolle porukalle näin moneksi päiväksi. Sen takia kilpailu joudutaankin järjestämään kahdessa eri paikassa, Reijo Ahonen sanoo.

Tämänvuotisiin kilpailuihin osallistuu neljä Sibelius-opiston kasvattia. Vanhimpien sarjassa soittaa hämeenlinnalainen Emma Ilonen ja kolmasluokkalaisten sarjassa samoin hämeenlinnalainen Hilla Kummila. 5-6-luokkalaisten sarjassa kilpailevat Anneli Saari Hämeenlinnasta ja Petra Toivola Janakkalasta. Esimerkiksi Anneli Saaren sarjassa 33 kilpailijaa.

Nuoresta iästään huolimatta kilpailijoilla on paljon kokemusta.

Vaikka Anneli Saarella onkin edessään tiukka kisa kymmenminuuttisella ohjelmistolla, ei hän myönnä jännittävänsä.

– Olen ollut mukana jo kahdessa edellisessä kilpailussa ja Hopeisessa harmonikassa. Aluksi jännittää aina vähän, mutta sitten sekin menee pois, Anneli kertoo.

Minä soitan harmonikkaa -kilpailu on kiertänyt Suomea vuodesta 1973 lähtien. Edellisen kerran kilpailtiin Hämeenlinnassa vuonna 2000.

Harmonikansoitossa kilpaillaan paljon. Ikaalisten Sata-Häme Soi -juhlat ja Minä soitan harmonikkaa saivat alkunsa 1970-luvun alussa, ja 1980-luvulla olivat vuorossa Kultainen ja Hopeinen harmonikka-kilpailut.

– Sitä minä olen alkanut ihmetellä, miksi me kilpailemme harmonikansoiton Suomen mestaruudesta? Eihän täällä järjestetä viulunsoiton SM-kisojakaan, Ahonen sanoo. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic