Kanta-Häme

Harrastajan keittiössä syntyy 3d-tulostin

Hämeenlinnan Käikäälässä asuu kärsivällinen mies.

It-asiantuntija Vesa Koskinen on työstänyt jo pari vuotta projektia, joka toisenlaisissa oloissa olisi valmistunut viikkojen uurastuksen jälkeen.

”Kaikenlaista elektroniikkaräpellystä” harrastavan Koskisen projekti tarkoittaa itse rakennettavaa 3d-tulostinta ja olosuhteilla tarkoitetaan tässä yhteydessä työtiloja – tai oikeastaan niiden puutetta.

Koskinen ei ole löytänyt Hämeenlinnasta omatoimirakenteluun tarkoitettuja harrastetiloja, joten mies on rakennellut 3d-tulostinta hiljalleen keittiönpöydän ääressä.

Koska etenkin puolitoistavuotias kuopus on lähestulkoon kiusallisen kiinnostunut kaikista pienenpienistä osasista ja työkaluista, muuttuu keittiö työpajaksi vasta illalla lasten mentyä nukkumaan.

– Tämä on hidasta työstämistä. Mitään ei voi jättää illalla pöydälle levälleen, vaan kaikki on siivottava aamuksi pois.

Keittiössä ei voi sahata

Koskinen on kysellyt harrastetiloja kouluilta, mutta laihoin tuloksin.

– Pelkkä tilahan ei riitä tähän tarkoitukseen, vaan pitäisi olla myös laitteita. Koulujen tekniset työtilat olisivat tätä tarkoitusta varten parhaita.

Vanajaveden opiston kurssien kautta avautuisi pääsy työtiloihin, mutta kursseilla on tavallisesti jokin päämäärä ja Koskinen tahtoisi rakentaa vapaasti.

– Ei ole inspiraatiolle vapaata työtilaa, hän tiivistää.

Vaikka omassa keittiössä pystyykin rakentelemaan monenlaista tietyin reunaehdoin, ei sotkua aiheuttava rakentaminen – sahaaminen, poraaminen ja niin edelleen – ole siellä kovin suotavaa, eikä välttämättä edes mahdollista.

Mitä Koskinen sitten toivoo?

– Jos kaupungilta vain löytyisi harrastetila, niin uskon, että siitä saataisiin syntymään hackerspace. Uskoisin, että kiinnostuneita ihmisiä varmasti löytyy. Mitään palloiluhallia ei tätä varten tarvitse pystyttää, Koskinen sanoo.

Toistaiseksi hackerspaceksi kutsuttuja ja yhdistyspohjalta syntyneitä työpajoja tai harrastetiloja on syntynyt vain suurimpiin kaupunkeihin.

Opisto voi joustaa

Vanajaveden opistolla ei ole tarjota vapaata rakentelutilaa, sillä opisto toimii vuokratiloissa ja kurssit ovat teemaan sidottuja. Apulaisrehtori Kari Kosken mukaan pientä joustovaraa kuitenkin on.

– Jos tilaa on, on aina mahdollista tulla tekemään joku oma lyhyempi projekti kurssin aikana. Opiskelijoilta olen kuullut, että jotkut ovat vuokranneet tiloja myös kimppameiningillä, Koski sanoo.

Kaupungilla ei ole tarjota Vesa Koskisen tarkoittamaa vapaamuotoista puuhatilaa, mutta tarjolla on tiloja, joita yhdistykset ja muut yhteisöt voivat halutessaan kaupungilta vuokrata toimintaansa varten.

Koulujen liikuntatilojen vuokrausta hoitaa keskitetysti Hämeenlinnan Liikuntahallit oy, ja koulujen puutyöluokkien käytöstä päättävät koulukohtaisesti niiden rehtorit.

Ovet avautuvat yhdistykselle helpommin

Linnan Tilapalveluiden toimitusjohtaja Raili Salminen arvelee ovien avautuvan kaupungin tiloihin, jos vuokraajana on yhdistys tai harrastusporukka.

– Yksittäisen ihmisen voi olla vaikeampi päästä. Yhteisten tilojen käyttöä ja edullisia vuokria voi myös olla vaikeampi perustella, jos sitä ei nähdä kolmannen sektorin toiminnan tukemisena.

– Yleisohje on, että selkeät toiminnasta aiheutuvat selkeät ylimääräiset kustannukset peritään – jos esimerkiksi täytyy käydä siivoamassa tai ovia availemassa, Salminen sanoo.

Poltinaholla sijaitsevilla Taidekasarmeilla on erilaista työskentely- ja harrastetilaa pääasiassa taiteilijoiden käyttöön. Näiden tilojen vuokraamisesta vastaa Ars Häme ry.(HäSa)

SUOMEKSI: Hackerspace tai hacklab: tila, jossa tieteestä teknologiasta ja digitaalisesta taiteesta kiinnostuneet voivat tavata, viettää aikaa ja tehdä yhteistyötä.