Kanta-Häme

Harrastelusta kohti ammattia – Tavastia kouluttaa polkupyörämekaanikkoja osana Bike Lab -hanketta

Osaavista polkupyörämekaanikoista on huutava pula. Bike Lab -hanke tarjoaa nuorille mahdollisuutta koulutuskokeiluun ja työllistymiseen.
FillariWerstaan Joni Savolainen korjaa sähköpyörää. Sähköpyörät tuovat alalle uutta haastetta ja niiden korjaaminen vaati ammattitaitoa. Kuva: Riku Hasari
FillariWerstaan Joni Savolainen korjaa sähköpyörää. Sähköpyörät tuovat alalle uutta haastetta ja niiden korjaaminen vaati ammattitaitoa. Kuva: Riku Hasari

Pyöräliiton mukaan osaavista polkupyörämekaanikoista on huutava pula. Pyöräliiton tekemän kyselyn mukaan kolme neljästä alan yrityksistä ei ole saanut palkattua ammattilaista.

Ammatillisissa oppilaitoksissa alan koulutusta on järjestetty vain muiden koulutusten ohessa pieninä osuuksina. Ammattiopisto Tavastialla aiotaan nyt vastata alan työvoiman puutteeseen.

Tavastialla starttaa syksyllä polkupyörämekaanikon koulutuskokeilu, joka on osa Ammattiopisto Tavastian, Hämeenlinnan kaupungin, Hämeenlinnan seudun 4H:n ja Pyöräliiton yhteistä Bike Lab -hanketta.

Hankkeen tavoitteena on madaltaa siirtymistä harrastuspohjaisesta toiminnasta kohti ammatillista osaamista ja edistää nuorten työllistymistä.

Ammattiopisto Tavastian koulutuspäällikön Teemu Vepsäläisen mukaan tutkinnon perusteita ollaan parhaillaan räätälöimässä.

– Haemme tutkinnon ammattitaidon vaatimuksia, eli mitä vaaditaan, jotta selviää kyseisestä ammatista. Yhdessä ammattilaisten kanssa mietimme, millaista osaamista olisi hyvä olla, Vepsäläinen kertoo.

 

Bike Lab -hanke käynnistyy kesällä 4H-nuorten ylläpitämässä ja Hämeenlinnaan keskustaan sijoittuvassa polkupyöräpisteessä, jonne kuka tahansa voi tuoda pyöränsä tarkastettavaksi.

Nuoret tarkastavat ilmaiseksi polkupyörän kunnon, tekevät pienimuotoisia huoltotoimenpiteitä ja opastavat pyörän huollossa.

– Mitään suurempaa, kuten jarrujen tai vaihteiden korjaamista ei tehdä. Emme halua kilpailla yrittäjien kanssa, Hämeenlinnan kaupungin strategiapäällikkö Mira Sillanpää kertoo.

Hämeenlinnan kaupunki katsoo, että hankkeella voidaan edistää nuorten työllisyyttä, pyöräilyä ja kestävää kaupunkikehitystä.

Kun toiminta muuttuu syksyllä polkupyörämekaanikon koulutuskokeiluksi, on sillä 4H:n kehityspäällikkö Petri Takalan mukaan suuri merkitys 4H:n työllistämistoiminnan opinnollistamiselle. Kokeilu tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa ammatillisissa opinnoissa tarvittavia työssäoppimisjaksoja osana yhdistystoimintaa.

– 4H työpajalle voitaisiin ottaa nuoria oppisopimuksella opiskelemaan pyörämekaanikon ammattia, jolle on kasvava kysyntä ja tekijöistä on oikeasti pulaa, Takala sanoo kaupungin tiedotteessa.

Polkupyörän korjaaminen ja huoltaminen vaatii ammattitaitoa. Tällä hetkellä alan yrittäjät hoitavat polkupyörämekaanikkojen kouluttamisen itse työn ohessa.

Jo 36 vuotta pyöräkorjaamoa pyörittänyt yrittäjä Jorma Hellsten sekä FillariWerstaan yrittäjä Joni Savolainen pitävät koulutuskokeilua hyvänä asiana ja allekirjoittavat väitteen, että ammattitaitoisista tekijöistä on alalla pulaa.

– Tämä ala on monimutkaista varsinkin, kun nuo sähköpyörät tulivat mukaan. Ei ole niin yksinkertaista huoltaa ja laittaa pyöriä. Koulutusta tarvitaan, Hellsten sanoo.

Hellsten on aikoinaan kouluttanut työn ohessa kolme työntekijäänsä ammattilaiseksi.

– Alan sesonkiluonteen takia, on kiikun kaakun, kannattaako yksinyrittäjän palkata työntekijää koko vuoden kattavaan työsuhteeseen, Savolainen toteaa.

Savolaisella on ollut yrityksessään harjoittelijoita ja hän on kartoittanut myös mahdollisuutta ottaa työntekijän oppisopimuksella. Tarjolla ei ole vain ollut sopivaa oppilaitosta.

Savolaisen olisi valmis jatkossakin palkkaamaan työntekijän oppisopimuksella.

Savolainen suhtautuu nuorten ensi kesän polkupyöräpistetoimintaan positiivisin mielin siitäkin huolimatta, että nuoret astuvat osin Savolaisen tontille.

– Nuoret pystyvät varmaankin tekemään ketjun putsauksia, rasvauksia ja tarkistamaan pyörien ilmanpaineita. Ne ovat tärkeitä juttuja, mutta niitä eivät pyöräilijät useinkaan hoida.

Savolaisen mukaan on hyvä, että nuorten avulla tällaiset perusjutut tulevat ensi kesänä nuorten toimesta hoidetuksi. HÄSA

Päivän lehti

20.1.2020