Kanta-Häme

Harrastukset estävät syrjäytymästä

Irtisanomisia, lomautuksia, yt-neuvotteluja…

Näitä otsikoita ovat lehdet täynnä näinä päivinä. Työttömyyttä, syrjäytymistä, alkoholiongelmia… Siinä on kolikon kääntöpuoli. Syy ja seuraus.

– Jos ei minulla olisi näitä harrastuksia, en tiedä, mitä tekisin, sanoo vuonna 2010 työttömäksi fuusion vuoksi jäänyt janakkalalainen Jorma Tuomola, jolle tuli eilen keskiviikkona 60 vuoden ikäpyykki vastaan.

– Tein työttömäksi jäätyäni saman päätöksen kuin vuonna 2000, jolloin erosin – kaljalle en lähde koskaan viikolla. Se olisi äkkiä tuhon tie.

Syrjäytymistä vastaan hän on lähtenyt taistelemaan harrastuksillaan: akvarellien maalaamisella, useissa bändeissä soittamisella, telttailulla kotimaassa ja puutarhanhoidolla.

Työn loppuminen oli shokki

Työttömäksi päätymisen Jorma Tuomola kertoo olleen melkoinen shokki.

– Tulot putosivat ansiosidonnaisella puoleen. Sitä oli tottunut elämään aika leveästi. Nyt pitää huolella laskea, mihin rahansa laittaa. Ihminen on kuitenkin sopeutuvainen. Yllättävästi sitä tulee vähemmälläkin toimeen.

Vaikka Tuomola on ollut työelämässä jo 17-vuotiaasta lähtien, ensimmäisen työhakemuksensa hän teki vasta viime syksynä. Hakemus lähti moneen työpaikkaan.

– Harmitti, kun kukaan ei edes vastannut takaisin päin. Yhteen paikkaan kun soitin, sieltä kerrottiin, että he hakevat nuorempaa henkilöä. Tuli lievä masennus, ettei tässä kannata työtä haeskellakaan.

Egon Meurosen työt innostivat

Työuransa Tuomola aloitti suoraan koulunpenkiltä Skogsterilla myyntihommissa.

Sen jälkeen parikymmentä vuotta vierähti Kumilinjassa mainospäällikkönä, minä aikana hän tutustui Hämeen Sanomien silloiseen mainospäällikköön Egon Meuroseen (1922–2005). Meuronen, joka oli myös tunnettu taidemaalari ja akvarellisti, vei Tuomolan tutustumaan ateljeehensa, ja Tuomola oli heti myytyä miestä.

– Ihastuin Egonin akvarelleihin, ja lähdin itsekin kokeilemaan. Kuvaamataito minulla oli keskikoulussa ollut kymppi, Tuomola kehaisee.

Työhistoriaan mahtuu monenlaisia muitakin myyntitöitä muun muassa autokauppiaana ja myyntiedustajana.

Itseoppinut taiteilija

Taitelijana – kuten muusikkonakin – Jorma Tuomola kertoo olevansa itseoppinut.

– Kevät on aina maalaamisen aikaa. Maalaaminen on melkoista masokismia. Nyt olen tehnyt paljon esittävää taidetta, mutta seuraavaksi ryhdyn tekemään puoliabstrakteja maisemia, joita olen aina halunnutkin tehdä.

Turengin kirjastoon Tuomola on nyt 60-vuotissynttäreidensä kunniaksi koonnut akvarellinäyttelyn, jossa on esillä nelisenkymmentä työtä. Maalaukset ovat pääasiassa maisemia, mutta näytillä on muutama naisfiguurikin.

– Yleensä maalaan juuri näitä talvimaisemia ja käytän kolmea väriä. Nyt on menossa sini-musta-valkoinen-kausi. Kesällä on liikaa värejä.

– Välillä työt syntyvät kymmenessä minuutissa, välillä menee kolmekin tuntia. Välillä sitä innostuu niin, ettei muista edes syödä! Sitä se termi nälkätaitelija varmaan tarkoittaa, hän nauraa.

Mukana monissa yhtyeissä

Jorma Tuomola kertoo vuodenaikojen ohjailevan paljon hänen tekemisiään.

Kesä on rivitaloasunnon puutarhan ja kasvimaan hoidon aikaa. Kesään kuuluu myös telttailu nykyisen vaimon kanssa ympäri Suomea.

– Moni pitää meitä hulluina, kun tämän ikäisinä telttailemme!

Syksy ja talvi on pyhitetty musisoinnille – toki kesään kuuluu myös lavakeikkailu bändien kanssa. Hän on mukana kaikkiaan neljässä kokoonpanossa instrumenttinaan kitara.

Musiikilliset juuret juontavat 80-luvulle, jolloin Tuomola toimi puoliammattilaisena Esa Viherän yhtyeessä.

– Sillä kierrettiin ympäri Suomea kymmenen vuotta. Parhaimmillaan oli kolmekin keikkaa viikossa.

Nyt hän on mukana janakkalalaisessa Tanssiorkesteri Misteriossa, Tervakosken Pelimanneissa, turenkilaisessa Kisälli-lauluyhtyeessä sekä hattulalaisessa viisihenkisessä Ajan Merkki -bändissä, jolla voi olla montakin nimeä.

– Jos esiinnymme nelistään, nimi on The Jorgos, jos kolmistaan, olemme Trio Tinto, ja jos kaksistaan, bändi on In Team. Tämä on tällainen terapiabändi. Teemme omia raiskauksia vanhoista kappaleista.

Yhtyeen rumpalin Antti Jaurton kanssa Tuomola on tehnyt myös kolme runokirjaa – tai aforismikirjaa. Jaurto vastaa runoista ja Tuomola kuvituksesta. Uusin teos Nielaisin perhosen on nähtävillä Tuomolan akvarellinäyttelyssä.

Niin, ja soittaa Tuomola toisinaan Ari Tarria säestävässä Amulet-yhtyeessäkin.

Positiivisella asenteella eteenpäin

– Kyllä mun päivät nykyään sujuvat nopeasti, työttömyyteen joten kuten jo sopeutunut Jorma Tuomola kertoo.

Päivärytmiin kuuluu herääminen kello 7–8, tunnin verran lehdenlukua, aamulenkki ja sen päälle kaurapuuroaamiainen.

– Välillä hoidan lapsenlapsia, välillä ulkoilutan ja kuskaan vaimon 86-vuotiasta isää.

– Kaikille työttömäksi jääneille haluan sanoa, että ei tässä auta muu kuin mennä positiivisella asenteella. Kaikilla on mahdollisuus alkaa harrastaa jotain. (HäSa)

Jorma Tuomolan akvarellinäyttely Janakkalan pääkirjaston Galleria Idassa (Koulutie 2 a, Turenki) 4. huhtikuuta asti.