Kanta-Häme

Harva muistaa katsastaa veneensä

Vain vajaa neljännes katsastaa veneensä säännöllisesti, selviää Lähi-Tapiolan teettämässä kyselyssä. 60 prosenttia veneen omistajista ilmoitti, että ei ole nähnyt tarpeelliseksi katsastuttaa venettään kuluneen vuoden aikana, ja 10 prosenttia kertoo harkinneensa katsastusta.

Hämeenlinnan venekerhon katsastaja Antero Koskinen on huolissaan tilanteesta. Veneen kuljettaja vastaa oman turvallisuutensa lisäksi muiden turvallisuudesta.

– Jos ei katsastuta venettään, se on kuin ajaisi katsastamattomalla autolla.

Katsastetulla veneellä liikkuessaan tietää, että se on kunnossa. Katsastus kannattaa myös siksi, että monet vakuutusyhtiöt myöntävät 20 prosentin alennuksen katsastetun veneen vakuutuksista.

Kun vieraat ja asiantuntevat silmät tarkastavat veneen, se on hyvässä turvassa. Katsastus oikeuttaa veneilijän käyttämään veneensä perässä lippua.

Vain seuran veneet katsastetaan

Hämeenlinnan venekerhon Koskinen kertoo, että seuraan kuuluu 80 jäsentä. Näistä osa on kannatusjäseniä, joilla ei ole omaa venettä, mutta vajaa puolet jäsenistöstä katsastuttaa veneen.

– 10 vuoden sisällä katsastusten määrä on hitaasti vähentynyt, arvioi Koskinen.

Seuran jäsenille katsastus on kunnia-asia. Se kertoo veneharrastuksen tärkeydestä.

Koskinen arvelee, että yleensä vene jätetään katsastamatta laiskuudesta. Uusia varusteita ei jakseta hankkia eikä turvaseikkoja tarkastaa.

Lakisääteistä katsastus ei ole.

Hätätilanteeseen pitää varautua

Uusia veneenomistajia Koskinen ohjaa yleensä internetiin tarkistamaan, mitä kaikkea katsastuksessa vaaditaan. Katsastuspöytäkirjalla on pituutta 2 sivua.

– Tärkeimpiä turvallisuusvarusteita ovat tyhjennyspumppu, kunnollinen ankkuri ja hätäraketit.

Veneilijän pitää pystyä ilmoittamaan itsestään ja pysähtymään hätätilanteessa. Veneessä ei myöskään saa olla vuotavia kohtia.

Yleisimpiä unohduksia ovat hätäraketit. Huviveneilijällä ne saavat olla viisi vuotta vanhoja. Moottoriveneessä myös sammutin on äärimmäisen tärkeä. Se on tarkastettava vuosittain.

– Itselläni on sekä kuusi- että kaksikiloiset sammuttimet. Usein kaksikiloinen sammutin on tositilanteessa vähän sama kuin sovittaisi pientä laastaria vuotavaan avohaavaan, sanoo Koskinen.

Oli vene katsastettu tai ei, on kaikkien vesilläliikkujien pidettävä veneessään pelastusliivejä kaikille veneen matkustajille. Veneessä on poliisin mukaan oltava myös mela ja tyhjennysväline. Sammutin vaaditaan yli 34 hevosvoiman moottoriveneiltä. Kipparin on aina tunnettava väistämissäännöt ja merimerkit.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic