Kanta-Häme

Harva päiväkoti hoitaa koululaisia

Hämeenlinnan kaupunki ei järjestä kunnallisissa päiväkodeissaan kesäisin hoitoa jo alakouluun siirtyneille lapsille.

Kaupungin tilaajapäällikön Seija Mäkisen mukaan ylimääräinen hoitopalvelu olisi liian kallista järjestää.

– Asiakasmaksut eivät riittäisi koululaisten päivähoitoon kesäisin, sillä hoidon järjestäminen on sen verran arvokasta.

Mäkinen muistuttaa, että iltapäivätoimintaa järjestävät tahot, kuten Lasten liikunnantuki ry ja Hämeenlinnan seudun 4h-yhdistys järjestävät myös kesätoimintaa.

Kun lapsi siirtyy peruskouluun ja oppivelvollisuuden piiriin, loppuu hänen päivähoito-oikeutensa.

Tästä syystä kesätoiminnan kysyntä ei välttämättä kohdistu kunnallisen päivähoidon järjestäjiin. Monet yhdistykset järjestävät lapsille kesäisin päiväleirejä ja -kerhoja.

Jaarlin päiväkotien johdon assistentin Pauliina Hirviniemen mukaan lomasuunnittelu ja lasten kesäajan hoitopaikat ovat jokavuotinen keskustelunaihe.

– Varsinkin pienten koululaisten hoitopaikka voi olla vaikeaa löytää. Kaikilla ei välttämättä ole sellaista tukiverkkoa, joka lapsesta loma-aikana huolehtia.

Vanhemmat voivat joutua suunnittelemaan lomansa niin, että kumpikin on vuorotellen kotona alakouluikäisten lasten kanssa.

Jo muutaman vuoden ajan Jaarlin päiväkodit ovat ottaneet kouluista kesälomalla olevia lapsia päivähoitoon.

– Toistaiseksi paikkoja on hyvin rajallisesti. Määrä riippuu siitä, kuinka moni lapsi jää kesäaikana pois hoidosta, Hirviniemi kertoo.

Lähtökohtaisesti paikkoja myönnetään niille lapsille, joiden pienempiä sisaruksia on Jaarlin päiväkodeissa tuolla hetkellä, tai jotka ovat itse olleet niissä aikaisemmin.

Ensi kesäksi paikkoja on Hirviniemen mukaan kyselty jo muutamia.

Kesälomien suunnittelu on toisinaan hankalaa myös Eija Isomäen mukaan.

Hänen nyt jo kolmatta luokkaa käyvä poikansa Oskari Isomäki oli pikkuveljensä päiväkotiryhmässä pari vuotta sitten kesällä.

– Järjestely toimi hienosti ja siitä oli paljon apua. Oskari palasi ensimmäisen luokan jälkeen tänne mielellään, Isomäki kertoo.

Koululaiset ovat päiväkodissa omana ryhmänään. Johtaja Sari Louhio-Järvinen korostaa, että koululaisille järjestetään heidän tarvitsemiaan kokemuksia, kuten liikuntaa ja retkiä luontoon.

Louhio-Järvisen mukaan koululaisten kesähoidon laajentaminen ei ole mahdotonta, sillä kysyntää riittää. Se voi mahdollistaa perheelle yhteisen kesäloman.

Koska koululaisten päivähoito on yrityksen tarjoamaa ylimääräistä palvelua, ei siihen voida myöntää kaupungin palveluseteliä tai Kelan yksityisen hoidon tukea. HÄSA

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic