Kanta-Häme

Harva taloyhtiö kerää muovia

Moni suomalaispaikkakunta on jo velvoittanut taloyhtiöitä järjestämään muovinkeräysmahdollisuuden kiinteistöilleen, mutta Hämeenlinnan seudulle muovinkeräyspakkoa ei ole tulossa ihan hetkeen.

– Meidän jätehuoltomääräyksissämme ei ole vielä minkäänlaista velvoitetta muovin lajittelulle. Voi olla, että muoviasiaa ryhdytään miettimään seuraavia jätehuoltomääräyksiä suunnitellessa, mutta edellisetkin ovat valmistuneet vasta hiljattain, kertoo jätelautakunta Kolmenkierron puheenjohtaja Juha Tuomi.

Kolmenkierto toimii jätehuoltoviranomaisena Hämeenlinnan ja yhdentoista muun kunnan alueilla. Sen nykyiset jätehuoltomääräykset otettiin käyttöön syksyllä 2015.

Jätehuoltokoordinaattori Satu Ala-Könni arvioi, että seuraavia jätehuoltomääräyksiä ryhdytään laatimaan vuoden parin sisällä. Silloin jätelautakunnan on harkittava muovin lajittelun velvoittamista, mutta toistaiseksi Hämeenlinnan seudun taloyhtiöt saavat järjestää muovinkeräyksensä vapaaehtoisesti ja itsenäisesti.

– Taloyhtiö voi tilata muovin kuljetuksen yksityiseltä kuljetusfirmalta. Muovi on siinä mielessä erilainen lajiteltava kuin esimerkiksi seka- ja biojätteet, sillä siitä koituu pelkät kuljetuskustannukset eikä käsittelykustannuksia ollenkaan, Ala-Könni sanoo.

 

Idänpäässä sijaitseva Asunto-osakeyhtiö Juhanankivi kuuluu muovinkeräyksensä vapaaehtoisesti järjestäviin taloyhtiöihin. Kahden kerrostalon yhtiö alkoi kerätä muovijätettä yhteen astiaan viime keväänä erään asukkaan aloitteesta, ja hiljattain käyttöön otettiin myös toinen astia.

– Alkuunsa muoville oli harva tyhjennysväli, ja astia oli koko ajan täynnä. Nyt astiat tyhjennetään kahden viikon välein, eikä sotkua ole enää tullut. Taloissamme asuu paljon vanhuksia, jotka ovat tarkkoja kierrätyksestä, kertoo asunto-osakeyhtiön puheenjohtaja Kirsti Koski.

Kosken mukaan muovin lajittelu kustantaa asunto-osakeyhtiölle joitain satasia. Yhtiövastikkeeseen sillä on kuitenkin ollut laskeva vaikutus, koska sekajäte on vähentynyt.

– Minulla on ollut puheenjohtajakauteni visiona, että arjen pitää olla helppoa. Asukkaat ovat antaneet muovinkeräyksestä kivaa palautetta. Kaikki tiedostavat, ettei muovi ole paha materiaali mutta sitä on tärkeää kierrättää.

 

Hattulassa ja Hämeenlinnan länsi- ja pohjoisosissa siirrytään lokakuussa kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen seka-, kuiva- ja biojätteiden osalta. Hämeenlinnan etelä- ja itäosiin sama muutos tulee ensi vuoden toukokuussa. Kunnan järjestämää jätteenkuljetusta alkaa hoitaa Kiertokapula oy.

Kiertokapula vastaa jätteenkuljetuksesta jo esimerkiksi Valkeakoskella, jossa sen kuljetettaviin kuuluu nyt myös lasi-, metalli- ja kartonkipakkausjätteet sekä ensi maaliskuusta lähtien muovi. Hattulassa ja Hämeenlinnassa uusiokäytettävät materiaalit jäävät taloyhtiöiden kilpailutettavaksi Kiertokapulan urakoinnin alkaessakin.

Jätehuoltokoordinaattorin mukaan on hyvä, että taloyhtiöt tarjoavat asukkailleen monipuolisesti lajittelumahdollisuuksia, mutta ilman muovinkeräystäkin pärjäisi.

– Muovi on tällä hetkellä trendijätejae, jonka kierrätys on nyt suosittua ja paljon puhuttua. Taloyhtiökohtaista muovinkeräystä tärkeämpää olisi, että jokainen asukas miettisi tarkkaan, miten käsittelee biojätteensä. Biojätteet olisi kaikkein tärkeintä saada sekajätteiden joukosta pois, jotta sekajätteen hyötyarvo saataisiin suuremmaksi, Satu Ala-Könni painottaa.

 

Muovin lajittelu on pakollista tietyn kokoisille taloyhtiöille muun muassa Pohjanmaan jätelautakunnan ja Lounais-Suomen jätehuollon alueilla sekä Kuopion keskeisellä taajama-alueella. Helsingin seudun ympäristöpalvelun mukaan sen asiakaskiinteistöistä reilut 4600 kerää muovia, vaikka se onkin vapaaehtoista. Pantti- ja rekisterihallituksen kaupparekisterissä on tällä hetkellä reilut 89 500 asunto-osakeyhtiötä. HÄSA

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic