fbpx
Kanta-Häme

Harva yrittää luistaa ravintolalaskusta

Tunnolliset suomalaiset maksavat ravintolalaskunsa useimmiten mukisematta, mutta yhä silloin tällöin ilmenee tapauksia, joissa ruokailun jälkeen livahdetaan pakoon tai yritetään luistaa maksusta.

Facebookissa jaettiin sunnuntain ja maanantain aikana satamäärin päivitystä, jossa kerrottiin Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevassa thairavintola Sabai Sabaissa vierailleesta asiakkaasta, joka syötyään ilmoitti, ettei pysty maksamaan 70 euron laskua.

Ravintoloitsija Pekka Pervitinin mukaan poliisin talteen korjaamalla henkilöllä oli sen verran rötöstaustaa, että ravintolan lienee turha odottaa saavansa menettyjä rahoja takaisin.

Vastaavia rikoksia sattuu kuitenkin harvoin. Viime vuoden lopulla avatussa Sabai Sabaissa tapaus oli ensimmäinen.

– Nämä pitää silti kitkeä pois kovalla kädellä. Jos ravintola rupeaa lipsumaan, niin tuollaisissa piireissä nopeasti sana kiirii.

Rikosylikonstaapeli Hannu Ylöstalo Hämeen poliisista kertoo, että pienemmillä paikkakunnilla vastaavat tapaukset yleistyvät lähinnä silloin, jos alueelle sattuisi muuttamaan henkilö, jolla on tapana yrittää syödä ilmaiseksi ravintoloissa.

– Esimerkiksi Hämeenlinnan kokoisella paikkakunnalla sana kiertää nopeasti, joten kovin kauan toimintaa ei pystyisi jatkamaan.

Yleisimmin tapauksia sattuu pääkaupunkiseudulla. Tänä vuonna Helsingin poliisi on silti kirjannut vain reilu kymmenen ravintolakarkurijuttua.

Ylikomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisista kertoo, että vielä joitain vuosikymmeniä sitten ilmiö oli paljon nykyistä yleisempi.

– Vielä 80-luvulla ja 90-luvun alussa tapauksia kirjattiin jopa 200 vuodessa. Helsingissä oli tuolloin useita henkilöitä, jotka pahimmillaan kävivät päivän aikana 2–3 kertaakin ruokailemassa maksamatta.

Karkurit ovat harvinaisia myös ketjuravintoloissa.

Muun muassa Martina- ja Rax-ravintolaketjuja pyörittävän Restelin ruokaravintoloiden ketjujohtaja Riikka Hynninen arvioi, että asiakkaista vain noin kaksi prosenttia jättää laskunsa maksamatta.

– Osa on selkeitä unohduksia, mutta joukkoon mahtuu myös tahallisuutta. Yleisempää on, että buffetissa yksi henkilö maksaa ja loput viisi tulevat samalla syömään ilmaiseksi.

Ilmaista ruokaa havittelevia tavataan harvoin myös S-ryhmään kuuluvan HOK-Elannon ravintoloissa, joita ovat esimerkiksi Rosso ja Amarillo.

Toimialajohtaja Jouko Heinosen mukaan tapaukset kasaantuvat yleensä niin, että yksi ja sama ihminen kiertää eri ravintoloissa syömässä ilmaiseksi.

Maksamatta jätetyt laskut kirjataan Heinosen ja Hynnisen mukaan ravintoloiden hävikkiin. Tarjoilijat eivät joudu maksumiehiksi, vaikka heillä olisikin vastuu kassasta.

Ravintolat eivät välttämättä tee jokaisesta karkurista ilmoitusta poliisille.

Heinosen mukaan HOK-Elannon ravintolat tekevät rikosilmoituksen silloin, jos asiakas jää kiinni paikan päällä tai hänet voidaan tunnistaa esimerkiksi maksukortin tietojen tai kuvatallenteen perusteella. STT-HÄSA

Menot