Kanta-Häme

Harvialaan esitetään siirtolapuutarhaa

Janakkalan tekninen lautakunta suhtautuu myönteisesti ajatukseen siirtolapuutarhan perustamisesta Harvialan alueelle. Tosin kunta itse ei vastaisi toiminnasta, vaan sitä varten pitäisi perustaa yhdistys.

Lisäksi siirtolapuutarhan perustaminen ei tule kyseeseen lähitulevaisuudessa, sillä sopiva alue pitäisi ensin kaavoittaa. Harvialan Niemenpään asuinalueen kaavoittamista saadaan odottaa vielä ainakin kymmenen vuotta.

Vasemmistoliiton aloite

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä teki kesällä valtuustoaloitteen siirtolapuutarha-alueen kaavoittamiseksi Harvialan Niemenpäähän. Aloite oli tiistaina teknisen lautakunnan käsittelyssä.

Kunnan kaavoitusarkkitehti Leena Turkka on aloitteentekijöiden kanssa samaa mieltä siitä, että nimenomaan Niemenpään alue sopisi siirtolapuutarhan paikaksi. Toinen mahdollinen alue olisi Alikartanon ja Niemenpään välinen alue.

– Tarveselvitys pitää tehdä kuitenkin ennen kuin siirtolapuutarhasta päätetään mitään, Turkka korostaa.

Vähentäisi tonttivarantoa

Siirtolapuutarha pitäisi sijoittaa alueelle, jota muussa tapauksessa käytettäisiin asuinrakentamiseen. Vaatimuksena on, että lähistöltä pitää saada kasteluvettä, jotta kasteluun ei tarvitsisi käyttää vesijohtovettä.

– Siirtolapuutarhan rakentaminen tulee yhtä kalliiksi kuin asuinalueen rakentaminen, sillä nykyään siirtolapuutarhamökkeihin tehdään normaalit vesijohdot ja viemäröinnit. Tosin siirtolapuutarhatontit ovat pienempiä kuin asuintontit.

Kevyempi ratkaisu olisi tarjota viljelypalstoja, joilla ei ole rakennusoikeutta. Viljelypalstoja voi tehdä myös kaavoittamattomalle alueelle ja tietyin edellytyksen jopa virkistysalueelle. Niin ikään niitä voi muodostaa alueelle, joka ei sovi asuinrakentamiseen.

– Palstat olisivat selvästi nopeampi ratkaisu kuin siirtolapuutarha, Turkka huomauttaa.

Mahdollisen siirtolapuutarhan perustaminen on lopulta valtuustotason asia, sillä valtuusto päättää kaavoituksesta.

Palstoja ollut aiemmin

Viljelypalstoja on Turengissa ollut takavuosina kahdessakin paikassa, mutta toiminta on hiipunut.

4H-yhdistys vuokrasi viljelypalstoja halukkaille Heikkilän alueella noin 20 vuotta sitten. Maa oli tuolloin yksityisessä omistuksessa. Kunnalla puolestaan oli palstoja Myllyojan varressa Hausjärventien alkupäässä.

Tervakoskella on ollut melko äskettäinkin kiinnostusta viljelypalstoja kohtaan.

– Ei ole kauan siitä, kun yksi Tervakoskella toimiva yhdistys kysyi kunnalta viljelypalstoja. Vastasimme, että kunta voisi vuokrata niitä Eväsojan alueelta, mutta asia ei ole edennyt, Turkka sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020