Kanta-Häme

Harvialan kartanon lähelle omakotitaloja

Harvialan kartanon alue on saamassa asemakaavan. Se suojelee useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia, mutta mahdollistaa samalla myös uutta rakentamista.

Kaava on nyt luonnosvaiheessa. Se oli teknisen lautakunnan käsiteltävänä tiistaina, ja seuraavassa vaiheessa se pannaan nähtäville.

Uusia omakotitontteja alueelle tulee yhteensä yksitoista. Tonteista neljä on sellaisia, että niihin voi sijoittaa asunnon lisäksi myös toimitiloja.

– Tavoitteena on, että alueelle saataisiin lisää elävyyttä, kaavasuunnittelija Piia Tuokko sanoo.

Lisäksi pääradan lähelle tulee yksi rivitalotontti. Radan melu on otettava huomioon siinä, miten rakennus tai rakennukset sijoitetaan tontille.

Suojelumerkintä on tulossa Harvialan kartanon päärakennukselle, konttorirakennukselle, lämpökeskukselle, autotallirakennukselle, yläpakkaamolle ja saunalle.

– Niiden ulkopuolet tulee säilyttää, mutta sisäpuolelle saa tehdä muutoksia. Niitä tarvitaan, jotta rakennuksille saataisiin käyttäjiä.

Janakkalan kunnan tavoitteena on ollut jo pitkään myydä kartanon rakennukset. Myyntitavoite kirjattiin kunnan talouden tasapainottamisohjelmaan vuonna 2013.

– Myynnistä on käyty neuvotteluja kiinnostuneiden kanssa, Piia Tuokko kertoo.

Rakennukset ovat kuitenkin tälläkin hetkellä suurimmaksi osaksi käytössä. Kunta on vuokrannut niitä eri toimijoille. Poikkeuksena on päärakennus, joka on ollut jo jonkin aikaa tyhjillään.

Toinen poikkeus ovat Ruokangas Guitarsin toimitilat entisessä autotallirakennuksessa.

– Ostimme rakennuksen kunnalta pari vuotta sitten, ja maapohjasta meillä on osto-oikeus. Olemme odottaneet kaavan valmistumista, yrittäjä Juha Ruokangas kertoo.

Autotallirakennuksessa oli myös kaksi asuntoa, mutta nykyään koko rakennus on kitarapajan käytössä.

Juha Ruokangas odottaa asemakaavaa hieman ristiriitaisin mielin.

– Toivon, että alueelle saadaan lisää toimijoita. Jospa silloin kunta voisi panostaa esimerkiksi alueen puistoon ja tievaloihin.

– Toisaalta on pieni pelko siitä, minkälaisia tulevat omistajat ovat. Yleensä käsityöläisillä ja taiteilijoilla ei ole varaa ostaa toimitilojaan, Ruokangas pohtii.

Hän tietää, että kunnan ja eri toimijoiden väliset vuokrasopimukset ovat lyhyitä. Tarvittaessa tilat vapautuvat ostajille siis nopeastikin.

Esimerkiksi konttorirakennus on nykyään kokonaan luovien alan ihmisten käytössä. Rakennuksessa toimii galleria, ja siinä on taiteilijoiden sekä musiikki- ja media-alan ihmisten työskentelytiloja.

Entinen saunarakennus palvelee nykyisin sepän pajana. Yläpakkaamorakennuksessa on taimimyymälä sekä rakennusliikkeen tiloja.

Alueella on yksi vanha rakennus, joka ei saa suojelumerkintää. Se on Alipuutarhurin talo, joka on vuokrattu asuinkäyttöön.

– Kyseinen rakennus on osittain aika huonossa kunnossa. Rakennuspaikka on kaavassa merkitty asuintontiksi, Tuokko sanoo.

Vaikka suojelumerkintä puuttuu, kyseistä rakennusta voi tuskin purkaa, mutta siihen voi tehdä melko vapaasti muutoksia.

Tavoitteena on, että kaava saadaan valmiiksi alkusyksystä ensi vuonna.

Harvialan kartano on peräisin jo keskiajalta. Janakkalan kunta osti maat 1980-luvun lopulla. Harvialaan on aiemmin kaavoitettu iso omakotitaloalue. HäSa

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic