fbpx
Kanta-Häme

Harvialan mini-Fiskars "ei ole tuulesta temmattu idea"

Harvialan kartanon miljöön kehittämistä käsityöläisten ja luovien alojen tekijöiden keskuksena aiotaan pohtia vakavasti Janakkalan kunnassa.

Kartanolla vuoden ajan Ruokangas Guitarsin kitaratehdasta pitänyt yrittäjä Juha Ruokangas on visioinut ehdotuksen “mini-Fiskarsista” kunnan päättäjille jo jonkin aikaa sitten, mutta toistaiseksi sitä ei ole ehditty käsitellä kuin epävirallisesti. Ruokangas kritisoi Hämeen Sanomien jutussa (6.8.) etenemisen hitautta ja vastakaiun puutetta.

– Elinkeinotoimikuntamme ei ole vielä kokoontunut, mutta asia tullaan käymään läpi siellä, vakuuttaa kunnan elinkeinokiinteistöistä vastaavan Janakkalan Teollisuusalueet Oy:n toimitusjohtaja Markus Myhrberg.

Hän itse pitää Ruokankaan ajatuksia hyvinä ja niistä on keskusteltu päättäjien kanssa.

– Alue on todella hieno ja kehityskelpoinen. Käsityöläisammatit sopisivat sinne erinomaisesti, Myhrberg pohtii.

Hän on kuitenkin varovainen ottaessaan kantaa alueen kohtaloon tai kehittämisen aikatauluun.

– Alue ja kaikki sen kiinteistöt ovat kunnan teknisen toimen alaisuudessa, eivätkä osa JTA Oy:n kiinteistömassaa. En halua astua toisten varpaille.

Tällä hetkellä kartanon rakennusten vuokrausaste on Myhrbergin mukaan hyvä, mikä osaltaan saattaa vaikuttaa alueen kehittämisen vauhtiin.

– Voimassa olevia sopimuksia täytyy tietysti kunnioittaa. Tietoisia kuitenkin ollaan Ruokankaan ehdotuksista.

Kysyntää on jo

Janakkalan valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.) toimii siviilissä itsekin musiikkialalla, ohjelmatoimistoyrittäjänä.

– Olen aika tietoinen siitä, missä mennään Ruokankaan yrityksen ja Harvialan alueen kehitysideoiden suhteen.

– Aktiivisuus yrittäjien suunnasta on tervetullutta ja hienoa. On tärkeää, että ideoita syntyy itse alan osaajilta. Harvialan aluetta kohtaan on jo kysyntää olemassa, eikä Ruokankaan idea ole tuulesta temmattu, Silvennoinen sanoo.

Ruokankaan kuntaa kohtaan esittämää kritiikkiä hitaudesta Silvennoinen pitää oikeutettuna.

– Pitkään naarattiin hänenkin asiaansa, mutta lopputulos on tärkein. Kun ei ollut selkeää visiota alueesta, eikä ole vieläkään, niin jotkut aprikoivat että juu vai ei. Tuntuu kuitenkin pirun hyvältä, että tuontyyppistä yritystoimintaa tänne vihdoin saatiin, puheenjohtaja muotoilee.

Silvennoisen mukaan Harvialan aluetta ja kaavoitusta pitäisi pohtia laajempana kokonaisuutena.

– Asuminen on joka tapauksessa läsnä suunnittelussa. En uskalla aikataulusta sanoa sen enempää, mutta syytä viivyttelyyn ei ole. (HäSa)

Menot