Kanta-Häme

Harvialan tonttikilpaa koskenut valitus meni kumoon KHO:ssa

Harvialan joenrantatontteja koskeva valitusasia on saatu päätökseen. Korkein hallinto-oikeus on samalla kannalla kuin Hämeenlinnan hallinto-oikeus, joka hylkäsi valituksen kaksi vuotta sitten.

Kyseessä oli Janakkalan kunnan ja Harvialan tiettyä rantatonttia havitelleen yksityishenkilön riita.

Epäreilua toimintaa

Kunta katsoi, että valituksen tehnyt nainen oli kahden muun henkilön kanssa toiminut tonttien tarjouskilpailussa vuonna 2007 epärehellisesti ja epäreilusti. Kyse oli siitä, että he tekivät erikseen tarjoukset kolmesta eri tontista, vaikka toimivat yhdessä. Kyseisten henkilöiden tarkoitus oli perustaa asunto-osakeyhtiö.

Jos kunta ei olisi keskeyttänyt tarjouskilpailua, nainen olisi saanut tontin haltuunsa toiseksi korkeimmalla tarjouksella, koska suurimman tarjouksen tehnyt henkilö veti tarjouksensa pois. Tämä suurimman tarjouksen tekijä oli naisen tuttava.

Poliisikin kiinnostui tapauksesta ja aloitti rikostutkinnan. Se ei kuitenkaan johtanut syytteeseen.

Toiminta ei rikollista

Nainen valitti hallinto-oikeuteen ja edelleen KHO:een, koska hän katsoi, että kunta oli loukannut yhdenvertaisuutta, kun se oli estänyt häntä osallistumasta uuteen tarjouskilpailuun. Hän korosti, etteivät hän ja hänen kumppaninsa olleet yrittäneet salata kunnalta toimintaansa eikä heidän toimintatapaansa ollut kielletty tarjouskilpailun säännöissä.

KHO oli samaa mieltä kuin hallinto-oikeus, joka katsoi, ettei tarjoajien menettely ollut tasapuolista eikä reilun pelin hengen mukaista, ja kunnalla oli sen vuoksi oikeus sulkea heidät pois seuraavalta tarjouskierrokselta. Näin siitä huolimatta, ettei kysymyksessä ollut rikos eikä heidän menettelyään ollut nimenomaan kielletty.

Riidan kohteena ollut tontti myytiin henkilölle, joka voitti uudelleen järjestetyn tarjouskilvan vuonna 2009. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020