Kanta-Häme

Harvialassa aloittaa uusi yksityinen ryhmäperhepäiväkoti

Turengin alue on vihdoin saamassa yksityisen päiväkodin. Päivi ja Marko Suomelan päivähoitoyritys laajentaa toimintaansa Tervakoskelta Turenkiin. Ensin yritys perustaa ryhmäperhepäiväkodin, ja tavoitteena on, että syksyllä toiminta laajenisi pienpäiväkodiksi.

– Mietimme laajentamista noin kahden vuoden ajan, ja vaihtoehtoina olivat sekä Tervakoski että Turenki. Lopulta palaset osuivat yhteen Turengissa, Päivi Suomela kertoo.

Siihen, että palaset loksahtivat, vaikutti ennen kaikkea se, että Harvialasta löytyi päiväkodille sopiva uusi omakotitalo. Suomelat tekivät talosta kaupat perjantaina.

Toiminta alkaa helmikuussa

Päivi Suomela kertoo, että ryhmäperhepäiväkodin eli ryhmiksen toiminnan on määrä alkaa 12. helmikuuta. Toiminta alkaa yhden ryhmän ja hoitajan voimin. Lapsia ryhmään on tiedossa tällä hetkellä neljä.

Samaan aikaan ryhmiksen toiminnan kanssa yritys valmistelee pienpäiväkodin perustamista. Päivi Suomela kertoo, että byrokratia on lisääntynyt huomattavasti sen jälkeen, kun he perustivat nykyistä ryhmistään Tervakoskelle. Lisäksi päiväkodin perustaminen on hankalampaa kuin ryhmiksen.

– On haettava luvat palotarkastajalta, rakennustarkastajalta ja terveystarkastajalta. Lisäksi tarvitaan kunnan päivähoidon johtajan suostumus sekä ilmoitus aluehallintovirastoon.

Se kuitenkin on selvää, että omakotitalo sopii vähintään 20-paikkaiseksi päiväkodiksi. Esimerkiksi wc-tiloja on tarpeeksi: kaksi wc:tä lapsille ja yksi henkilökunnalle.

Yksityinen toiminta laajentunut

Janakkalan varhaiskasvatusjohtaja Liisa Tonteri on jo pitkään toivonut Turengin suunnalle yksityistä päiväkotia, joka tasaisi paineita kunnallisessa päivähoidossa. Edellinen kunnanvaltuusto korotti toissa vuonna yksityisen päiväkotihoidon kuntalisää merkittävästi, ja tavoitteena oli nimenomaan, että kuntaan saataisiin yksityinen päiväkoti.

Ensimmäinen yksityinen päiväkoti perustettiin viime syksynä Tervakoskelle, ja nyt on siis perusteilla toinen yksityinen päiväkoti.

Lisäksi Tervakoskella toimii kolme yksityistä ryhmistä ja Turengissa yksi.

Ryhmis toiminut melko pitkään

Suomelat aloittivat päivähoitoyrittäjinä vuonna 1999, jolloin he perustivat ryhmiksen Tervakoskelle. Heidän yrityksensä nimi on Usvatien ryhmäperhepäivähoito ky. Ryhmis toimii Paperintekijäntiellä.

– Meillä on siellä 10- ja 12-paikkaiset ryhmät.

Laajentamisen mahdollisuuksia olisi Päivi Suomelan mukaan ollut Tervakoskellakin, vaikka siellä on ennestäänkin yksityisiä päivähoitopalveluja selvästi enemmän kuin Turengissa.

– Emme ole markkinoineet, mutta silti paikat täyttyvät. Meiltä hakevat hoitopaikkaa sellaiset vanhemmat, jotka arvostavat liikuntaa. Ryhmiksemme on liikuntapainotteinen.

Monenlaisia sopimuksia

Suomela kertoo, että heillä on monenlaisia hoitosopimuksia.

– Meillä on niin sanottuja varauspaikkalaisia, jotka voivat olla hoidossa esimerkiksi neljä päivää kuukaudessa. Vanhemmat varaavat lapselle tällaisen hoitopaikan esimerkiksi äitiysloman ajaksi. Näin asiakkuussuhde säilyy perheeseen, ja perhe on selvillä hoitopaikan tapahtumista.

– Hoitopaikka määrittelee varauspaikkalaisten hoitopäivät. Ne toteutetaan silloin, kun muita lapsia on poissa.

Marko Suomela on yrityksessä mukana toisena omistajana. Päivätöikseen hän työskentelee vakuutusalalla Hämeenlinnassa. Lisäksi Marko Suomelalla on ravintola-alan yritys Riihimäellä. (HäSa)

Mainos