Kanta-Häme

Harvinainen äänestys Janakkalan valtuustossa

Janakkalan valtuusto äänesti maanantaina harvinaisessa asiassa, valtuustoaloitteen käsittelyssä. Kyseessä oli Maria Penttisen (kesk.) aloite, joka koski sairauslomatodistusten myöntämistä puhelinkeskustelun perusteella.

Penttinen ihmetteli, miksi hänen aloitteensa oli saanut perusturvalautakunnassa ja kunnanhallituksessa täystyrmäyksen, vaikka esimerkiksi Hämeenlinnassa on saatu hyviä kokemuksia siitä, että sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja voi kirjoittaa muutaman päivän sairausloman puhelinkeskustelun perusteella.

”Kunnan rahaa säästyisi”

Penttinen ei myöskään niellyt asiasta annettua selvitystä, koska siinä ei käsitelty millään tavalla niitä todistuksia, joita vanhemmat tarvitsevat voidakseen jäädä hoitamaan sairasta lasta kotiin.

Penttinen arveli lisäksi, että uudella käytännöllä voitaisiin säästää kunnan rahaa ja siirtää palvelukapasiteettia niille potilaille, jotka tarvitsevan hoitoa.

Penttinen esitti, että aloite palautetaan kunnanhallitukselle lisäselvityksiä varten, ja häntä kannatti Eeva-Maria Tuominen (ps.). Äänestyksessä Penttinen sai 18 ääntä 43:sta, joten sairauslomatodistusten kirjoittamiseen ei ole odotettavissa uudistusta.

Työllistämistä varten toimikunta

Myös työllisyyden hoitoa koskeva demarialoite herätti keskustelua. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Mikko Viskari oli tyytyväinen siihen, että kunnanhallitus on äskettäin päättänyt alkaa valmistella työllisyystoimikunnan perustamista.

– Jokin työrukkanen pitää olla työllisyyden hoidossa. Työllisyyden hyvä hoito hyödyttää myös kuntataloutta ja yrityksiä.

Eeva-Maria Tuominen kyseli, mitä tällaisen toimikunnan perustaminen maksaa. Perusturvajohtaja Matti Valtonen vakuutti, että kokouspalkkioihin tämä asia ei kaadu.

Paljon puhetta katuvaloista

Pisimmän keskustelun aiheutti Jorma Saarenpään (ps.) katuvalaistusta koskeva aloite.

– Ihmettelen, miksi vähävaraisen kunnan pitää rysäyksellä uusia katuvalaistuksensa, sillä nyt on voimakas kehitys tapahtumassa, ja ledien hinnat alkavat pudota rajusti noin vuonna 2016.

– Janakkala töppää, jos vaihtaa kaikki valot nyt läpimurron kynnyksellä. Nyt pitää odottaa.

Reijo Löytynoja (sd.) huomautti, että kuntalainen odottaa, että katuvaloille tehdään jotakin ja että ne palavat yöllä.

Tekninen johtaja Juha Prittinen vakuutti, että nyt on oikea hetki tehdä saneeraus, ja valtiokin on antanut vihreää valoa. Janakkala saa 20 prosentin valtion tuen saneeraukselleen.

Selvitykset vain yhteen suuntaan

Valtuustolle annettiin myös tiedoksi kuntarakenne- ja soteselvityksiin liittyviä asioita.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) kertoi, että Hämeenlinnan ja Riihimäen seudut pohtivat sote-mallia erikseen, ja Janakkala siis yhdessä Hämeenlinnan ja Hattulan kanssa.

Janakkala on kuitenkin keskustellut myös Riihimäen seudun kanssa, ja niissä keskusteluissa on todettu, että yhteiset tapaamiset ovat tarpeen ja että toukokuussa keskustellaan seuraavan kerran.

Merja Taponen (kesk.) sanoi olevansa tyytyväinen siitä, että yhteistyön tarve on todettu.

– Meitä kiinnostaa erityisesti se, että Riihimäen aluesairaala toimii hyvin ja että janakkalalaiset saavat sieltä palveluja.

Valtuusto piti kokouksen alussa hiljaisen hetken pitkäaikaisen vasemmistoliittolaisen valtuutetun Esko Helteen muistolle. Helle menehtyi sairauteen tammikuun alussa.

Kokouksen lopussa valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.) kukitti vs. kunnanjohtaja Katja Pesosen, sillä Pesonen osallistui viimeistä kertaa valtuuston kokoukseen. Hänen pitkäaikainen sijaisuutensa Janakkalan kunnan palveluksessa päättyy tämän kuun puolivälissä. Pesonen sai valtuutetuilta pitkät aplodit. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020