Kanta-Häme

Hätäapua häpeäpilkulle

Hämeenlinnan häpeäpilkuksikin moitittu Sibeliuksen syntymäkotimuseon piha saa juhlavuoden kynnyksellä uutta ilmettä rauta-aidoista, kiveyksistä ja istutuksista.

Pihasuunnitelmat valmistuivat jo alkukesällä, ja ne on tarkoitus toteuttaa syksyn aikana.

Jo kesällä taloa maalattiin ulkoa päin.

– Valkoiset osat maalattiin uudelleen ja paikkailtiin jotain pientä muualtakin. Yllättävän vähällä päästiin, ja nyt voi sanoa että julkisivu on kunnossa, sanoo toimitusjohtaja Raili Salminen Linnan Tilapalveluista.

Ainutlaatuinen talo …ahtaassa raossa

Hämeenlinnan tilapalveluista ja vihersuunnittelusta vastaavien virkamiesten puhelimet ovat soineet viime aikoina kiivaasti. Monet kaupunkilaiset ovat tuohtuneet Sibeliuksen syntymäkodin ympäristön epäviihtyisyydestä.

Säveltäjän 150-vuotisjuhlavuoden alkuun on vain muutama kuukausi, mutta on näyttänyt, ettei pihapiirin kaunistamiseksi tehdä mitään.

– Turisti ei saa otettua ainutlaatuisesta talosta edes valokuvaa. Piha on kuin mikäkin röttelö, Myllymäessä asuva Tuomas Eskola puuskahtaa.

Ongelmana on se, että alueella on monta kiinteistönomistajaa. Museon ympärillä vain pienen pieni tontti kuuluu Hämeenlinnan kaupungille, loput kauppakeskus Linnan eri kiinteistönomistajille.

Alue on alun perinkin jäänyt kuin kauppakeskuksen takapihaksi. Autius lisääntyy entisestään, kun monet liikkeistä siirtävät toimintansa moottoritien katteelle kauppakeskus Goodmaniin lokakuussa.

Valokuvia somisteeksi …näyteikkunaan

– Totta kai toive olisi, että kaikki ympäristön talot olisivat juhlavuonna siistimpiä kuin nyt, sanoo Luota-hankkeen projektipäällikkö Hillevi Kaarlenkaski.

Kehittämiskeskus oy Hämeen Luota-hanke vastaa monien Hämeenlinnan kulttuurihistoriallisesti ja matkailullisesti tärkeiden alueiden somistamisesta ja kehittämisestä.

Kaarlenkaski kertoo neuvotelleensa piha-asiasta Sokoksen kiinteistönä tunnetun talon omistajan, kiinteistöyhtiö Amplion Asset Managementin edustajan Tiina Holmströmin kanssa.

– He ovat luvanneet omalta puoleltaan siivota edustan laatoitusta, kellarin rappua ja näyteikkunaa, Kaarlenkaski kertoo.

Sen jälkeen Luota-hanke vuokraa yhden näyteikkunarivistön kiinteistöyhtiöltä. Sinne on tulossa Sibelius-vuodeksi valokuvia ja muita somisteita.

Kukkalaatikoita pyritään pystyttämään myös kauppakeskusten piha-alueille, jotta museon sisäänkäynti olisi nykyistä näyttävämpi.

– Kyllähän kaikki se, mitä nyt tehdään, on hätäkosmetiikkaa, Kaarlenkaski myöntää.

Kauppakeskus Linnan tulevaisuus on hämärän peitossa.

Hillevi Kaarlenkaski pohtii, että mahdollisessa uuden rakentamisessakin museolle pitäisi jättää tilaa.

– Autenttinen talo autenttisella paikallaan. En kannata ainakaan talon siirtämistä, hän sanoo. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic