Kanta-Häme

Hätäkeskuksen muutto kävi kivuttomasti

Hätäkeskuksen siirtyminen Hämeenlinnasta Turkuun ei ole merkittävästi pidentänyt hätäpuheluiden vasteaikoja.
 
Hätäkeskuslaitoksen seurannan mukaan huhtikuussa toimintansa aloittaneeseen Turun hätäkeskukseen tulleista puheluista 95 prosenttiin on vastattu alle 10 sekunnissa. Soittajista kolme sadasta on joutunut odottamaan vastausta yli puoli minuuttia.
 
Viimeisinä toimintakuukausinaan tammi-huhtikuussa Hämeen hätäkeskus vastasi 97 prosenttiin puheluista alle 10 sekunnissa ja yli puoli minuuttia yhteyttä odotti vain joka sadas soittaja.
 
Turun hätäkeskuksen apulaispäällikön Juha Harmaan mukaan myös päivittäinen toiminta on osoittanut muutoksen onnistuneen hyvin.
 
– Kokonaisuutena voi sanoa, että toiminta on uudessa hätäkeskuksessa varmempaa. Iso yksikkö sietää paremmin piikkejä puhelumäärissä.
 
Turun hätäkeskuksen vahvuus on 93 henkilöä.
 

Paikallistuntemus on pelastuslaitoksella

Myös palopäällikkö Markus Koskela Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta kiittelee muutoksen vaivattomuutta. Koskelan mukaan hätäkeskuksen sijainti Turussa ei ole haitannut yksiköiden toimintaa.
 
– Paikallistuntemus oli toki Hämeen hätäkeskuksessa parempi, mutta alue oli jo ennestään niin suuri, että pääosin pelastusyksiköt navigoivat kohteeseen itse.
 
– Tilanteessa, jossa soittaja ei tietä tarkkaa sijaintiaan, paikallistuntemusta tärkeämpää on päivystäjän ammattitaito.

Päivystäjillä virkavaihtorumba

Yhä kesken oleva valtakunnallinen hätäkeskusuudistus ei ole kaikkialla sujunut yhtä hyvin.
 
– Uudistuksen aloittaneissa yhdistymisissä oli suuria ongelmia, mutta hätäkeskuslaitos näyttää ottaneen niistä onnistuneesti opiksi, sanoo Suomen Hätäkeskusvirkailijat ry:n puheenjohtaja Kai Vettenranta.
 
Turun hätäkeskuksen kanssa samoihin aikoihin perustettiin Keravan hätäkeskus. Keskusten henkilöstö teki keskenään 12 virkavaihtoa, jonka ansiosta työmatkat pysyivät kohtuullisina. Hämeen keskuksen henkilöstöä Keravalle veti myös Turussa useammin tarvittavan ruotsin kielen puutteellinen osaaminen.
 
– Länsi-Uudeltamaalta kotoisin olevista, entisistä Lohjan hätäkeskuspäivystäjistä moni hallitsi ruotsin kielen paremmin, joten vaihto oli järkevää, Juha Harmaa kertoo. (HäSa)

Menot