Kanta-Häme

Hätäkeskusten hallinto voisi siirtyä Hämeenlinnaan

Valtakunnallisen hätäkeskuslaitoksen hallinto voisi tulevaisuudessa siirtyä Hämeenlinnaan. Hämeenlinna on yhtenä vaihtoehtona mukana selvitystyössä, jossa vertaillaan muutamia paikkakuntia mahdollisena hallintoyksikön sijoituspaikkana.

Yle Satakunta uutisoi torstaina neljän henkilön vetämästä salaisesta operaatiosta, jolla hätäkeskuslaitoksen keskuspaikkaa ollaan siirtämässä pois Porista, ja uutena sijoituspaikkana mainittiin muun muassa Hämeenlinna. Hätäkeskuslaitoksen ohjaus- ja ennakointiosaston päällikkö Teemu Hassinen kertoo Hämeen Sanomille, että selvitystyötä tehdään, mutta ei mitenkään salassa.

– Työ käynnistyi kesäkuussa sisäministeriön antaman määräyksen perusteella, ja esimerkiksi hallintoyksikön henkilöstö on mukana työssä, Hassinen sanoo.

Hätäkeskuslaitoksen keskushallinto on perustettu vuonna 2003, ja sen pääpaikka on koko ajan sijainnut Porissa. Lisäksi hallinnon työntekijöitä on toistakymmentä Keravalla sekä yksi työntekijä Turussa, Oulussa ja Kuopiossa.

Selvitystyö ei siis koske juuri lakkautettua Hämeen hätäkeskusta. Hätäkeskus siirtyi keväällä Hämeenlinnasta Turkuun, eikä sitä olla tuomassa takaisin.

Porin sijainti ei paras mahdollinen

Hassisen mukaan hätäkeskuslaitokseen kohdistuvat säästöt ovat keskeinen syy selvitystyöhön. Hallintoyksikössä on nyt 55 työntekijää, mutta tavoitteena on vähentää määrää 43:een.

– Samalla haluamme tiivistää toimintaa niin, että olisimme jatkossa kaikki saman katon alla emmekä enää hajallaan, Hassinen sanoo.

Hänen mukaansa sijoituspaikkavertailussa on Hämeenlinna mukaan lukien viisi aluetta, joista yksi on Pori.

– Se on ehdottomasti tässä mukana eli ei ole ollenkaan varmaa, että hallintoyksikkö lähtisi Porista mihinkään.

– Mutta muitakin vaihtoehtoja on haluttu miettiä, koska Porista yhteydet esimerkiksi pääkaupunkiseudulle eivät ole parhaat mahdolliset. Samoin yhteydet koko valtakuntaan eli kuuteen hätäkeskukseen painavat vaakakupissa, Hassinen sanoo.

Hämeenlinnassa tilat valmiina

Hän sanoo, että Hämeenlinnan etuna olisi sijainnin lisäksi valmiit tilat. Hämeen hätäkeskuksen kiinteistö Kutalantiellä on tyhjillään hätäkeskuksen Turkuun siirtymisen jäljiltä.

Selvityksessä on mukana myös koko pääkaupunkiseutu sekä Lohja ja Tampere. Vertailussa puntaroidaan eri paikkakuntia toiminnallisin, taloudellisin, henkilöstöön liittyvin ja alueellisin perustein.

Hassisen mukaan vertailutyö on vielä kesken, eikä paikkakuntia ole asetettu paremmuusjärjestykseen. Tavoitteena on kuitenkin saada vertailu valmiiksi lähiaikoina, ja sen jälkeen asiaa käsitellään sisäministeriön kanssa. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic