Kanta-Häme

Hätäsäästöt voivat tulla kalliiksi

Hattulan valtuuston viime kokouksessa Teija Vekka-Pirhonen (kok.) sanoi olevansa huolissaan siitä, miten kunnan käyttömenojen karsinta vaikuttaa palveluihin.

– Eero Laesterän raportin perusteella meidän pitää karsia kaksi miljoonaa euroa käyttömenoista neljän vuoden aikana. Perusturvassa on jo tehty paljon rakenteellisia ratkaisuja, joten kyllä mietityttää, mistä saamme vielä karsittua, hän sanoo.

Vekka-Pirhonen nousi syksyn kuntavaaleissa ensimmäiselle kaudelle valtuustoon, mutta hänet on aiemminkin nähty päättäjäporukassa varavaltuutettuna. Viime kaudella hän oli perusturvalautakunnassa ja sen lisäksi kaksi vuotta kunnanhallituksessa.

– Se oli kiinnostavaa, sillä siinä pääsee todella sisälle kunnan toimintaan ja päätöksentekoon. Puoluepolitiikalla ei siinä ole roolia.

Pieni kunta voi reagoida nopeasti

Tuore valtuutettu on nyt myös perusturvalautakunnan puheenjohtajana paljon vartijana. Lautakunnan alaiset toiminnot muodostavat yli 60 prosenttia kunnan menoista.

– Minä toivon, ettei Hattulassa karsittaisi kaikkia vapaaehtoisia tukia, kuten lasten kotihoidontuen kuntalisää eikä kerhotoimintaa. Niissä säästäminen voi tulla kalliiksi, sillä ilman niitä moni vanhempi hakee lapselleen kunnallista päivähoitopaikkaa.

Toisaalta Vekka-Pirhonen sanoo ehdottomasti sisäistäneensä sen, että menojen kasvu täytyy saada kuriin.

– Minulle on iskostunut mieleen Tuomolan Joukon eli aiemman kunnanhallituksen puheenjohtajan mantra, että terve talous on itsenäisyyden tae Hattulassa.

Vekka-Pirhosta huolestuttaa esimerkiksi lastensuojeluilmoitusten määrän kasvu. Pienessä kunnassa muutama huostaanotto voi keikauttaa budjetin nurin.

– Toisaalta meillä on mahdollisuus reagoida nopeasti. Esimerkiksi viime viikolla koululla järjestettiin kannabisaiheinen vanhempainilta, kun kouluterveyskyselyssä oli käynyt ilmi, että nuoret suhtautuvat kannabiksen käyttöön myönteisesti.

Henkilöstöllä usein paras tieto

Lastensuojelussa korostuu ennaltaehkäisevä työ, ja ennaltaehkäisystä Vekka-Pirhonen puhuu muutenkin mielellään. Hän toivoo, että esimerkiksi perusterveydenhuollon yhteistyö Janakkalan kanssa voisi jatkossa olla muutakin kuin hallintohimmeli.

– Minä toivon, että sekin olisi tavoitteellista yhteistyötä, ja että pystyisimme yhdessä tehostamaan juuri ennaltaehkäisevää työtä. Se tuottaa todellista säästöä.

Hattulassa valmistaudutaan parhaillaan Tuulia-kodin eli vanhustenhuollon yksikön peruskorjaukseen ja laajennukseen. Ajatuksena on, että laajennusosan rakentaisi ulkopuolinen palveluntuottaja, jolloin se ei rasittaisi kunnan tasetta.

– Ainoa, mikä tässä arveluttaa on, että remontti ja laajennus vastaavat tämän päivän tarpeisiin, eivät niinkään tulevaan.

Vekka-Pirhonen toivoo, että henkilöstön ruohonjuuritason viisaus saataisiin vielä nykyistä paremmin esille.

– Siellä on kuitenkin usein se paras tieto siitä, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Paljon me puhutaankin ja yhteydenottoja tulee henkilöstöltä päättäjille. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic