Kanta-Häme

Hätilän asiamiesposti aloittanee alkuvuodesta

Työntekijät ovat tuskaisia Hätilän postissa, kun Itella Posti ei ole antanut virallista päivämäärää, koska toiminta siirtyy asiamiespostiksi yrittäjän hoidettavaksi ja heidän työpaikkansa vaihtuu.

– On turhauttavaa, kun tämä venyy ja paukkuu, emmekä vieläkään tiedä mitään. Elämme päivän kerrallaan, toteaa palvelumyyjä Irene Vuorinen, toinen Hätilän postin kokoaikaisista työntekijöistä.

Asiamiesposteille tiukat kriteerit

Verkostojohtaja Anna Lehtonen Itella Postista kertoo, että sopivan yhteistyökumppanin löytäminen Hätilään on venynyt normaalia pidemmäksi.

– Yleensä kumppani löytyy helposti. Kun Hätilässä puhutaan kohtalaisen kokoisen asiamiespostin löytämisestä, se asettaa paljon vaatimuksia yhteistyökumppanille. Meidän kriteerimme ovat aika tiukkoja.

Tärkeitä kriteerejä ovat muun muassa yhteistyökumppanin taloudellinen tilanne, luotettavuus, toimijan halukkuus postitoimintaan, tilojen sijainti ja niiden toimivuus.

– Asiamiespostin pitää olla sellaisessa paikassa, jossa alueen ihmiset muutenkin pääsääntöisesti asioivat. Sinne pitää päästä jalan, autolla ja julkisilla kulkuvälineillä. Jos on paljon yritysasiakkaita, joilla on paljon postia, toimitiloihin pitää mahtua rullaradat ja postitusseinäkkeet.

Valtaosa asiamiesposteista toimii päivittäistavarakaupoissa.

– Ne ovat luonnollisia ja tykättyjä yhteistyökumppaneita, koska aukioloajat ovat paremmat kuin posteissa, Lehtonen kertoo.

Kumppaneina on myös kioskeja, joista johtavana on R-kioskiketju, huoltamoita, kirjastoja ja jopa pankkeja.

– Todennäköistä on, että asiamiespostin aloittaminen siirtyy ensi vuoden alkupuolelle, koska jouluruuhkat ovat niin lähellä.

Edunvalvoja älähti ongelmista

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU arvosteli Demokraatti-lehdessä 1.11. sitä, että sen jäsenet muissa posteissa joutuvat sijaiskärsijöiksi, kun jonot niissä vain kasvavat toimipisteiden lakkauttamisten myötä ja asiakkaat valittavat työntekijöille.

– Alkuun voi syntyä tällaista, mutta reagoimme heti tilanteisiin työvuorojen ja kuljetusten suunnittelulla, verkostojohtaja Anna Lehtonen kertoo.

PAU:n puheenjohtajan Esa Vilkunan mielestä Itella haluaa huonontuvalla palvelulla ajaa ihmiset käyttämään itsepalveluautomaatteja ja asiamiesposteja.

– Ei pidä paikkaansa. Kaikkien asiointikonseptien ja täyden palvelun postien asiakkaat ovat meille yhtä tärkeitä, Lehtonen puolustautuu.

Kyläkauppoihin voi tulla kevytposteja

Uutena Itella Posti suunnittelee Suomessa yhteistyötä Päivittäistavarakauppa ry:n kanssa.

Sen puolelta on tullut yhteydenotto kevytpostien perustamiseksi pilottihankkeena haja-asutusalueiden kyläkauppoihin.

Niistä voisi esimerkiksi noutaa ja lähettää paketteja, lähettää kirjeitä ja vastaanottaa kuitattavia lähetyksiä. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020