Kanta-Häme

Hätilän kirjasto suljetaan sitten, kun Hämeenlinnan yhteiskoulun remontti alkaa

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvasen mukaan kirjaston jatko on kiinni talon remontointitarpeesta.

– Toimimme siinä niin kauan, kunnes remontti tai purkutyöt alkavat.

Päätökset Hykin rakennuksen tulevaisuudesta ovat kirjastotoimesta riippumattomia. Opetuspalvelujen tilaajapäällikkö Antti Karrimaa uskoo, että päätöksiä koulun ja kirjaston kohtalosta tehdään mahdollisimman pian.

– Yläkoulun oppilaat aloittavat syyslukukauden Tuomelan koululta vapautuvissa parakeissa ensi viikolla. Sitten pääsemme tekemään tarkempia arvioita rakennuksen tilasta.

Korjausaste pitää selvittää myös siksi, että se vaikuttaa myös ensi vuoden talousarvioon. Tarkoituksena on etsiä edullinen ja toimiva ratkaisu.

– Jos korjausaste paljastuu valtavaksi, mietitään yhtenä vaihtoehtona myös purkamista, Karrimaa sanoo.

Koulurakennuksella on myös kulttuurihistoriallista merkitystä. Karrimaan mukaan tärkeintä on tarjota lapsille terve oppimisympäristö.

Hätilään kirjasto siirtyi Tuomelan koulun remontin alta syksyllä 2013. Se on kombikirjasto, eli se yhdistää tavallisen kirjaston ja koulukirjasto. Kombikirjasto oli Hämeenlinnassa täysin uudenlainen kirjastoratkaisu.

Hätilän kirjasto on palkittu vuoden koulukirjastona juuri koulun ja kunnan kirjastojen yhteistyöstä.

Jurvanen toivoo, että vaikka Hätilän kirjasto suljettaisiin, jatkuisi koulukirjaston toiminta. Hänen mukaansa uudessa Tuomelan koulussa ei ole varsinaisia tiloja koulukirjastolle.

– Olen myös ehdottanut, että Hätilän kirjastolle etsittäisiin uudet tilat hieman idempää. Siellä on paljon asukkaita, ja kysyntää perhekirjastolle.

Jurvasen mukaan Hätilässä asuvien on helppo siirtyä pääkirjaston käyttäjiksi. Kirjastoauto kattaa Hämeenlinnassa niitä alueita, joilta on kirjastoihin pitkä matka.

– Valtakunnallisten suositusten mukaan ihmisten tulisi asua keskimäärin kahden kilometrin päässä lähimmästä kirjastosta. Olisi tasapuolista ja perusteltua, että Itä-Hämeenlinnassakin olisi kirjasto.

Myös edellinen kirjastotoimenjohtaja yritti ajaa samaa ideaa. HÄSA