fbpx
Kanta-Häme

Hätilän kirkko aiotaan remontoida ja ottaa taas käyttöön – ovet auki ehkä jo ensi vuoden aikana

Keskusseurakuntatalon toiminnot siirretään Rauhankadulta Poltinaholle. Kirkkovaltuusto päättää rakennushankkeista torstai-iltana.
Hätilän kirkon kohtalosta päättäminen sai odottaa useita vuosia seurakuntayhtymän kiinteistöstrategian hahmottumista. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hätilän kirkko aiotaan remontoida ja ottaa takaisin käyttöön.

Kirkko on ollut käyttämättä nelisen vuotta kosteusvauriosta johtuvien sisäilmaongelmien vuoksi. Vuonna 1956 valmistuneelle rakennukselle ehdittiin jo povata myynti- tai jopa purkutuomiota.

– Ratkaisua lykättiin näin pitkälle, koska halusimme tehdä sen vasta siinä vaiheessa, kun tiedämme kiinteistöstrategian pohjalta, mitä seurakuntayhtymän kiinteistökannalle halutaan yleisesti ottaen tehdä, kertoo seurakuntayhtymän kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnan puheenjohtaja Antti Hieta.

– Sen takia sitä ei kunnostettu heti, kun kunnostustarve tunnistettiin. Emme vielä silloin olleet varmoja siitä, halutaanko kiinteistöstä pitää kiinni vai luopua.

 

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto päättää asiasta torstai-iltana. Kirkkoneuvoston esityksen mukaan rakennuksen kunnostussuunnittelu on käynnistettävä pikaisesti. Se katsoo, että akuuttien vikojen korjaamisen lisäksi seurakuntayhtymän on varauduttava kiinteistön peruskorjaukseen.

Seurakuntayhtymän kiinteistöstrategiassa Hätilän seurakuntatalo aiotaan nostaa “pidetään ja kehitetään” -strategiaan.

Hiedan mukaan kiinteistöstrategiatyöryhmässä todettiin, että kiinteistön käyttäminen johonkin muuhun kuin seurakunnalliseen toimintaan olisi vaikeaa ja että rakennuksella on myös kaupunkikuvallista merkitystä.

– Lisäksi se on Museoviraston mielestä säilytettävä rakennus.

Hieta toivoo, että Hätilän kirkko saataisiin käyttöön jo ensi vuoden aikana.

 

Rauhankadulla sijaitsevan keskusseurakuntatalon ja Poltinahon seurakuntatalon toiminnot aiotaan yhdistää ja keskittää Poltinaholle rakennettavaan uuteen seurakuntataloon. Sen myötä Rauhankadulla sijaitseva kiinteistö käy tarpeettomaksi ja myydään.

Lisäksi seurakuntayhtymä aikoo aloittaa Lammin uuden seurakuntatalon suunnittelun. Uudisrakennus nousisi seurakuntatalon nykyiselle tontille. Kirkkoneuvoston esityksen mukaan pappila puretaan, kun päiväkerholle on löydetty korvaavat tilat.

Hiedan mukaan sekä Poltinahon että Lammin seurakuntatalot voisivat valmistua 2–4 vuoden kuluttua.

– Lammin seurakuntakeskus saatetaan tehdä ennen Poltinahon seurakuntakeskusta.

Näidenkin hankkeiden eteneminen vaatii vihreää valoa torstain kirkkovaltuustolta. HäSa

 

 

 

Menot