Kanta-Häme Hämeenlinna

Hätilän kirkon remontti ei etene ennen kuntotutkimuksen tuloksia – Tilat olleet pois käytöstä jo viisi vuotta

Kuntotutkimus koskee Hätilän seurakuntatalon päärakennusta. Lisäksi tutkitaan pihassa olevan betonirakenteisen kellotornin kunto.
Hätilän kirkko on odottanut remontointia jo vuosia. Kuva: Pekka Rautiainen
Hätilän kirkko on odottanut remontointia jo vuosia. Kuva: Pekka Rautiainen

Hätilän kirkkorakennuksen kuntotutkimuksen on määrä valmistua tammikuun loppuun mennessä. Tutkimuksen tekee espoolainen Sitowise oy.

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Eija Rantala kertoo, että vasta kuntotutkimuksen tulosten valmistuttua tehdään päätöksiä siitä, mitä seuraavaksi tehdään.

Tässä vaiheessa ei siis ole selvyyttä siitä, miten laaja remontti rakennusta odottaa ja koska sitä mahdollisesti päästäisiin tekemään.

Myöskään siihen Rantala ei tässä vaiheessa osa ottaa kantaa, säilyvätkö rakennuksen kaikki tilat aiemmassa käytössä, vai suunnitellaanko osalle jotakin muuta käyttöä.

 

Kuntotutkimus koskee Hätilän seurakuntatalon päärakennusta, jossa on kirkkosali, seurakuntasali, kerhotilat, väestönsuoja ja asuntosiipi. Lisäksi tutkitaan pihassa olevan betonirakenteisen kellotornin kunto.

Rantala kertoo, että rakennuksesta on teetetty joitakin tutkimuksia aiemminkin, joten ihan kaikkea ei uudessa tutkimuksessa ole tarpeen enää käydä läpi.

 

Vuonna 1956 valmistunut Hätilän kirkko oheistiloineen on ollut kosteusvaurioista johtuvien sisäilmaongelmien vuoksi poissa käytöstä syksystä 2014 lähtien.

Tilojen korjaustöiden aloittaminen on venynyt, sillä välillä Hämeenlinnan seurakuntayhtymä harkitsi myös rakennuksesta kokonaan luopumista.

Vuosi sitten kuitenkin päätettiin, että rakennuksen kunnostussuunnitelma käynnistetään ja yhtymä varautuu kiinteistön peruskorjaukseen.

Seurakuntayhtymän vahvistettuun kiinteistöstrategiaan pohjautuvia isompia investointeja ei ole huomioitu ensi vuoden talousarviota laadittaessa. Sen sijaan hankkeiden rahoitus päätetään erikseen lisätalousarvioilla, jotka yhteinen kirkkovaltuusto käsittelee ja hyväksyy. HäSa