Kanta-Häme

Hätilän kombikirjasto on vuoden koulukirjasto

Epäilykset Hätilään viime syksynä perustetun kombikirjaston toimivuudesta voi nyt heittää romukoppaan.

Hämeenlinnan yhteiskoulun HYKin koulukirjaston ja entisen Tuomelan kirjaston saman katon alle yhdistävä Hätilän kirjasto palkittiin torstaina vuoden koulukirjastona. Lainauslukujen valossa koululaisten lisäksi myös aikuiset kävijät ovat löytäneet koulun tiloissa toimivan kirjaston.

Suomen koulukirjastoyhdistys palkitsi vuoden koulukirjaston nyt ensimmäistä kertaa. Symbolisen palkinnon suuruus on 400 euroa ja rahat on ehditty jo käyttää hyvään tarkoitukseen.

– Järjestimme valtakunnallisen Lukuviikon tiimoilta kirjailijavierailuja, kun Tapani Bagge ja Kalle Veirto kävivät täällä keskiviikkona tapaamassa kolmas-, viides- ja seiskaluokkalaisia, koulukirjastonhoitaja Ulla Lappalainen kertoo.

Kirjasto toimii koulun tiloissa

Koulukirjastoyhdistys kertoi valintaperusteissaan Hätilän kirjaston olevan onnistunut esimerkki kunnan ja koulun kirjastojen yhteistyöstä.

Hätilän yhteiskoululla kirjastoon on jo pitkään panostettu tavallista koulukirjastoa enemmän. Kirjastolla on esimerkiksi ollut oma budjettinsa ja nimetty kirjastonhoitajansa.

Koulukirjasto ja remontin takia uusia tiloja etsinyt Tuomelan kirjasto yhdistettiin Hätilän kirjastoksi syksyllä 2013.

Entisen koulukirjaston salin lisäksi kirjoja ja muuta materiaalia on sijoitettuna myös koulun aulatiloihin sekä äidinkielen luokkaan. Musiikkiosasto löytyy koulun ruokalasta.

– Kirjastoja toimii kyllä koulujen yhteydessä muuallakin, mutta en tiedä ovatko ne missään muualla näin limittäin samoissa tiloissa, Ulla Lappalainen sanoo.

Palvelut paranivat

Niin koulun kuin kirjastonkin puolella ollaan yhtä mieltä siitä, että yhteistyö on parantanut kaikkien kirjastopalveluja.

Koulun aulassa on lainausautomaatti jota voi käyttää kirjaston aukioloaikojen ulkopuolellakin ja koulun yli 650 oppilasta puolestaan viihtyvät nyt lähes päivittäin kirjaston tiloissa.

Lasten ja nuorten aikuisten aineistojen lainaaminen onkin lisääntynyt yli viidenneksellä ja myös kirjaston aikuisasiakkaat ovat löytäneet tiensä kouluun.

– Tämä taitaa olla niitä harvoja uudistuksia, jotka eivät ole herättäneet minkäänlaista vastustusta, rehtori Arto Nykänen arvioi. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic