Kanta-Häme

Hattu kouraan tai kansi kiinni

Hämeenlinnan kesäteatteri jäi tänä kesänä selvästi tappiolle esityksellään Orkesteri – The Everlast.

Tarkat eurot selviävät ensi viikon alkuun mennessä, ja ensimaanantaisessa kokouksessaan Hämeenlinnan Kesäteatteriyhdistys myös päättää, jatkaako teatteri toimintaansa.

– Tosiasia on se, ettei rahaa ole. Tappiolle jäädään ja paljon. Yleisötavoite oli 8 000, mutta lopulta katsojia oli 6 500. Voi sanoa, että yleisö hylkäsi Hämeenlinnan kesäteatterin, sanoo kesäteatteria 25 vuotta pyörittänyt ja kesän esityksen ohjannut Martti Töttölä.

Töttölän mukaan teatteri pohtii nyt vakavasti, onko seuraava vaihe mennä ”hattu kourassa kaupunginisien luo” vai ”kansi kiinni ja kuulemiin”.

– Ei ole itsestään selvää, että jatkamme. En ole varma, onko väki enää valmis lyhentämään lainaa, vaikka kaupunki sellaisen takaisikin. Lyhennykset ovat aina tekemisestä pois.

Määrittelikö some vastaanoton?

Teatterinvetäjä huomauttaa, ettei 25 vuoden rupeaman jälkeen ole haluja noin vain haudata toimintaa. Töttölään sattui kuitenkin etenkin sähköisissä viestimissä käyty kielteinen keskustelu.

– Henkilökohtaisesti olotila on se, että mitäs sitä enää tekee, jos koko äijä haukutaan pystyyn.

Orkesteri sai paljon palautetta vastaan – mutta myös puolesta – yleisönosastoilla, blogeissa ja sosiaalisessa mediassa. Töttölän mielestä kaikki julkisuus ei tässä tapauksessa ole esityksen kannalta hyvää julkisuutta.

– Kirjoittelu vaikutti. Ennen juhannusta myytiin 5 000 lippua, mutta sen jälkeen vain 1 500. En anna periksi, että juttu [esitys] olisi ollut huono.

Töttölä arvelee, että osan esityksen epäsuosiosta sai aikaan sosiaalinen media.

– Jos jatkamme, pitää saada mukaan henkilö, joka voisi tarkkailla somea. Itse en netissä liiku. Blogikirjoituksistakin kuulin muualta.

Tuote ratkaisee, ei tila

Hämeenlinnan Yrittäjät ry on laatinut kaupunginhallitukselle aloitteen kesäteatterin ”puitteiden” kohentamiseksi. Kuntalaisaloitteessaan yrittäjät vertaavat kävijämääriä Valkeakosken jopa 30 000 katsojaan.

Yrittäjien yhdistys toivoo, että Hämeenlinnan kesäteatterin ”puitteet” korjaamalla Hämeenlinnan kesäteatteri houkuttelisi enemmän katsojia.

Martti Töttölä ei näe remonttia autuaaksi tekevänä ratkaisuna.

– Jos on hyvä juttu, puitteilla ei ole merkitystä. Jos juttu on huono, kukaan ei tule katsomaan puitteita. Tuote itse pitää saada kohdalleen.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossakin istuva Töttölä (vihr.) muistuttaa, että Hämeenlinnassa on muutakin tarjontaa kuin kesäteatteri.

– Valkeakoskella ja Heinolassa vain teatterilla vedetään turisteja. Ja jos aletaan puhua 20 000–30 000 katsojasta, pitää olla myös toisenlaiset rahat käytössä. Myös riskit ovat ihan toiset, hän sanoo.

Hän ei usko Hämeenlinnan kaupungin olevan valmis niin isoihin satsauksiin.

– Eino Grön ja Matti Esko eivät ole ilmaisia – ja onko se enää sitten teatteria? Luovuimme musiikkiesityksistä nimenomaan riskien vuoksi. Bändi maksoi niin paljon, että katsojia oli pakko saada ainakin 12 000. (HäSa)

Menot