Kanta-Häme

Hattula ei työntänyt, mutta Pirkkala veti

– Hattulassa ratkaisut ovat yhä omissa käsissä. Talous on mahdollista saada kuntoon, mutta se vaatii yhteistä näkemystä ja kykyä tehdä vaikeitakin päätöksiä.

Näin sanoo Hattulan ensimmäinen ja samalla myös viimeinen talousjohtaja Petri Lätti. Hän siirtyy vapun jälkeen hoitamaan vastaavaa virkaa Pirkkalaan, ja samalla Hattulan virka lakkautetaan.

Lätti valittiin Hattulaan reilut kaksi vuotta sitten, ja hän hämmästelee, kuinka nopeasti aika on kulunut. Hän myös korostaa, ettei mikään asia työntänyt häntä pois Hattulasta

– Tarkoitus oli ilman muuta olla Hattulassa pitempään, ja olisin viihtynyt hyvin. Mutta kun kotikuntani Pirkkalan paikka tuli hakuun, se oli tilaisuus, johon oli tartuttava.

Pirkkalassa on asukkaita noin 18 000 eli lähes kaksinkertaisesti Hattulaan verrattuna. Myös kunnan budjetti on saman verran suurempi. Tilanne on kuitenkin hyvin samantapainen kuin Hattulassa: väkiluku ei riitä järjestämään esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita yksin, vaan yhteistyötä tarvitaan.

– Pirkkala ja Vesilahti muodostavat terveydenhuollon yhteistoiminta-alueen. Kuntarajat ylittävä yhteistyö on Tampereen seudulla muutenkin vahvaa.

Seuraaja pääsee heti töihin

Talousjohtajaa Hattulassa tarvitaan jatkossakin, mutta ajatuksena on perustaa uusi virka, johon kuuluu myös henkilöstöhallinnon tehtäviä. Lätin mukaan hänen seuraajansa ei tarvitse ainakaan miettiä, mitä alkaisi tehdä.

Hattulassa paljastui viime vuoden loppupuolella, että kunnan talous on huonommassa jamassa kuin oletettiin.

– Verotulojen oikaisu ja odotettua huonompi tonttimyynti vetivät tuloksen pakkaselle. Mutta tilanne ei ole missään tapauksessa toivoton.

– Seuraaja pääsee hyppäämään liikkuvaan junaan. Talouden tasapainotustyö on käynnistynyt, ja tämän kuun puolivälissä nimetään erillinen työryhmä sitä varten.

Lätti sanoo, ettei vielä pysty kertomaan konkreettisia tasapainotuskeinoja, sillä niitä pohditaan parhaillaan. Ajatuksena on joka tapauksessa, että säästöjen lisäksi on löydettävä myös keinoja lisätä tuloja. Erilaiset maksut ja taksat siis todennäköisesti nousevat.

– Jos käyttötaloutta tasapainotetaan vain karsimalla menoja, se vaatii paljon rajumpia toimenpiteitä kuin jos samalla voidaan kasvattaa tuloja.

Hattulassa edetään johdonmukaisesti

Hattulassa on vireillä monia suurehkoja hankkeita. Parhaillaan suunnitellaan kunnanviraston muuttoa Pappilanniemeen, valmistaudutaan kilpailuttamaan Tuulia-kodin eli vanhainkodin peruskorjaus sekä varaudutaan uuden koulun rakentamiseen Mierolanpellolle.

– Mielestäni kunnassa edetään nyt johdonmukaisesti. Lasten päivähoidon puitteet on saatu kuntoon, seuraavaksi keskitytään vanhustenhuoltoon ja kouluverkkoon.

Lätti sanoo olevansa erityisen tyytyväinen siihen, että kahden Hattulan-vuoden aikana hän sai olla mukana laatimassa kunnan kiinteistöohjelmaa.

Sen linjausten mukaan hoidetaan kunnan kiinteistömassaa ja tehdään päätöksiä muun muassa tulevista investoinneista.

– Se on tärkeä työkalu kunnan työntekijöille ja päättäjille. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic