Kanta-Häme

Hattula Golfin laajentuminen yhä jumissa: rakennustyöt jäissä, kunta tyrmäsi uuden rangen katerakenteen

Tällä hetkellä kantona kaskessa on rangen katerakenne, joka ei kelpaa kunnan rakennusvalvonnalle ja rajattiin toimenpideluvan ulkopuolelle. Golfkentän laajennustyöt ovat seisseet kohta vuoden verran.
Hattula Golfin pihapiirissä lojuvat vanhat tekonurmirullat ovat odottaneet uusiokäyttöään viime kesästä asti. Ennen käyttöä niistä on poistettava kumirouhe. Kuva: Pekka Rautiainen
Hattula Golfin pihapiirissä lojuvat vanhat tekonurmirullat ovat odottaneet uusiokäyttöään viime kesästä asti. Kuva: Pekka Rautiainen

Hattula Golfin laajennushanke on juuttunut yrittäjän ja kunnan rakennusvalvonnan väliseen pattitilanteeseen, johon yritetään nyt löytää ratkaisua. Erimielisyys koskee golfkentän harjoittelualueen eli rangen suunnitelmien ja toteutuksen vaatimuksia.

Laajennustyöt ovat seisseet jo viime vuoden elokuusta, samoin tekonurmimattorullat golfkeskuksen pihalla.

Kunta ei hyväksy Myllyojan päälle jo osittain tehtyä katerakennetta eikä sen suunnitelmaa.

– Toteutus ei ole kelvollinen eikä vastaa lupahakemuksen liitteiksi lähetettyjä piirustuksia. Siinä on erilaisia kantavuus- ja muita ongelmia. Se ei tule kestämään, sanoo Hattulan kunnan tekninen johtaja Juha Prittinen.

Katteelle pakit, oikaisuvaatimus myöhässä

Hattulan kunnan rakennustarkastaja Jorma Immonen myönsi 29. toukokuuta harjoittelualueen rakentamiselle toimenpideluvan, mutta rangen kateratkaisu rajattiin luvan ulkopuolelle.

Päätöksen mukaan ”katerakenteen toteutustapa ja esitetyt rakenneratkaisut, rakenteessa jo käytetyt materiaalit sekä niihin liittyen tehty arviointi käytettävien rakenneosien, rakenteiden ja materiaalien lujuudesta sekä rakenteiden pitkäaikaiskestävyydestä ja rakenteen kokonaisturvallisuudesta eivät mahdollista ko. katerakenteen hyväksymistä”.

Hattula Golfin taustayhtiö Hattulan Golfkeidas – eli yrittäjä Reijo Riihimäki – teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen, mutta kunnan rakennuslautakunta jätti sen käsittelemättä kesäkuun lopun kokouksessaan. Syynä oli se, että oikaisuvaatimus oli toimitettu kuntaan myöhässä eli vasta kolme päivää kahden viikon määräajan umpeutumisen jälkeen, siis 15. kesäkuuta.

Ratkaisua haetaan verkosta

Katerakenteen suunnitelman tehnyt Reijo Hallenberg näkee, että kate olisi täyttänyt hyvin paikkansa ja että rakennustarkastuksen asettamat kriteerit ovat liian tiukat.

– Rakennusvalvonta ei näytä ymmärtävän, mihin tarkoitukseen se on. Se estää pallojen lentämisen ojaan. Siitä ei ole mitään vaaraa kenellekään, sehän on suljettu alue.

– Viime viikolla rakennustarkastajalta pyydettiin kirjallisena kaikki, mitä hän haluaa eli millä tämä saataisiin läpi, hän kertoo.

Hallenberg on myös kokoomuksen kunnanvaltuutettu. Hänen mukaansa golfkenttäprojektin takkuamista on puitu monet kerrat Hattulan poliittisissa piireissä.

Uusimmassa, alkuviikosta kuntaan toimitetussa suunnitelmassa osa ojan päällä olevasta katteesta on korvattu verkolla. Kansirakenteen koko 6–8 metrin, maksimissaan 8,8 metrin leveydestä verkkoa olisi nelisen metriä. Loput eli reuna-alueet tehtäisiin keinonurmesta.

Golfkeskus toimii Satulinnan kiinteistössä.

Kunta keskeytti työt loppukesästä

Kunta keskeytti Hattula Golfin harjoituskentän rakennustyöt kunnalta vuokratulla alueella loppukesästä 2019.

Prittisen mukaan yrittäjä käynnisti rangen rakentamisen luvatta.

– Pelkkä golfkentän yleissuunnitelma ei täytä toimenpidelupa-asiakirjan kriteereitä, ja se on kerrottu hänelle toistuvasti, hän sanoo.

– Tästä huolimatta hän vain eteni ja teki maansiirtotöitä. Hän myös hommasi sinne ison kasan käytetyn tekonurmikentän kumirouhemattoja ja aloitti jo niiden levittämisen, edelleen ilman suunnitelmaa ja hyväksyntää.

Vanhan jalkapallokenttämateriaalin käyttöä koskevat epäselvyydet on jo ratkaistu: tekonurmimattoa saa ympäristöviranomaisen mukaan uusiokäyttää golfkentässä, jos kumirouhe ensin poistetaan siitä kokonaan harjaamalla ulkopuolisen asiantuntijatarkastajan valvonnassa. Rouhe on poistettava, koska sen liukoisen öljyn määrä ylittää reippaasti sallitut raja-arvot.

”Yksinkertainen asia, jos vain tahtoa löytyy”

Prittisen mukaan kateprojekti ei voi edetä, ennen kuin yrittäjä teettää siitä ”hyväksyttävissä olevan” suunnitelman, laatii tältä osin uuden lupahakemuksen ja saa sille kunnan rakennusvalvonnan hyväksynnän.

– Yksinkertainen asia, jos vain tahtoa löytyy.

– Kunnankin tavoite on tietysti ollut, ja on vieläkin, että kenttää kehitetään ja rakennetaan, mutta se pitää tehdä asiallisesti, kunnollisilla suunnitelmilla, säädösten mukaan ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

Yrittäjä Reijo Riihimäki ei halua kommentoida Hämeen Sanomille Hattula Golfin tilannetta. HÄSA

Ennen uusiokäyttöä vanhoista keinonurmimatoista on poistettava kumirouhe ulkopuolisen tarkastajan valvonnassa.

Päivän lehti

4.8.2020