Kanta-Häme

Hattula haluaa Pihlajalinna-riidan ratkaistavaksi oikeudessa: "Neuvotteluja turha jatkaa"

Parolaan rakennetaan parhaillaan uutta terveysasemaa vanhan naapuriin. Hattulan perusterveydenhuollon palvelut tuottaa Pihlajalinna, jonka kanssa kunnalla on kiista palvelusopimuksen tulkinnasta. Kuva: Pekka Rautiainen
Parolaan rakennetaan parhaillaan uutta terveysasemaa vanhan naapuriin. Hattulan perusterveydenhuollon palvelut tuottaa Pihlajalinna, jonka kanssa kunnalla on kiista palvelusopimuksen tulkinnasta. Kuva: Pekka Rautiainen

Hattulan kunta aikoo hakea käräjäoikeudesta ratkaisua kiistaan Pihlajalinnan kanssa solmitun palvelusopimuksen tulkinnasta.

Hattulan perusturvalautakunta käsitteli erimielisyyttä kokouksessaan tiistaina. Perusturvajohtaja Anitta Leinonen kertoo, että lautakunta on halunnut kiirehtiä asian eteenpäin viemistä.

Siksi perusturvalautakunta esitti kunnanhallitukselle haastehakemuksen jättämistä viipymättä. Kunnanhallitus hyväksyi esityksen.

Vaihtoehtona olisi ollut kiistan vieminen välimiesmenettelyyn, mutta siihen ei haluttu turvautua.

– Neuvotteluissa ei ole tapahtunut minkäänlaista lähentymistä koko vuoden aikana, ja siksi olemme katsoneet, että niitä on turha jatkaa, Leinonen sanoo.

Välimiesmenettely ei olisi julkinen eikä sen ratkaisuun voi hakea muutosta.

Lue myös: Hattula riitauttaa koko vuoden muhineen sopimuskiistan Pihlajalinnan kanssa

Sopimuksessa vai ei?

Kiista koskee tiettyjä, aiemmin Hattulan perusterveydenhuollossa tehtyjä tutkimuksia. Näitä ovat muun muassa tähystystutkimukset, spirometriat, sydämen Holter-tutkimukset ja MRI- eli magneettikuvaukset.

Hattula kilpailutti viime vuonna perusterveydenhuollon palvelut, ja kilpailutuksen voitti Pihlajalinna. Uusi sopimus astui voimaan tämän vuoden alussa.

Kunnan kannan mukaan kiistellyt tutkimukset sisältyvät palvelusopimukseen. Pihlajalinnalla on asiasta eri näkemys, eikä tutkimuksia ole suostuttu tekemään palvelusopimukseen kuuluvina.

Pihlajalinnan edustajat eivät aiemmin halunneet kommentoida asiaa Hämeen Sanomille.

Tutkimukset nyt keskussairaalassa

Pattitilanneon nyt ratkaistu niin, että kiistanalaisia tutkimuksia tarvitsevat hattulalaiset on ohjattu Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

Siellä jonotusajat ovat pitkät eikä keskussairaala ole halukas tuottamaan palveluita, koska niiden katsotaan kuuluvan perusterveydenhuoltoon. Kanta-Hämeen muissa kunnissa perusterveydenhuolto tuottaa kyseiset tutkimukset.

Ennen tätä vuotta Hattulassa osan tutkimuksista teki Pihlajalinna ja osa ostettiin muilta palveluntuottajilta. Kaikki tehtiin kuitenkin perusterveydenhuollon piirissä eikä keskussairaalassa.

Tutkimukset ovat maksaneet noin 70 000–100 000 euroa vuodesta riippuen. HÄSA

Lue myös: Hattula ja Pihlajalinna kiistelevät ulkoistamissopimuksesta

Päivän lehti

28.2.2020