Kanta-Häme Hattula

Hattula investoi uuteen koulutaloon – Vielä on päättämättä rakennuksen tarkka sijainti

Budjettiesitys on plussalla. Veronkorotukset helpottivat talousarvion laadintaa Hattulassa.
Kuva: Tomi Vesaharju
Kuva: Tomi Vesaharju

Hattulan uusi terveysaseman on määrä valmistua vuodenvaiheessa, ja rakennus otetaan käyttöön kevään korvalla. Ensi vuonna aletaan rakentaa uutta koulutaloa, joka korvaa yläasteen nykyiset tilat.

Koulun kustannusarvio on noin 7 miljoonaa euroa. Pääosa rakentamisesta on määrä toteuttaa vuonna 2021.

Valtuusto päättää koulun paikasta

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) sanoi tiistaisessa budjetti-infossa, että budjetin laadinta oli aiempaa helpompaa veronkorotusten takia, mutta investoinnit aiheuttavat vaikeutta tuleville vuosille.

– Koulurakentaminen tietää lisää velkaa, hän muistutti.

Koulun osalta puuttuu vielä tärkeitä päätöksiä.

– Lähiviikkoina suunnitellaan, mitä ja mihin rakennetaan.

Valtuusto päätti jo kesäkuussa, että uudisrakennus rakennetaan Juteinin koulun lähelle, mutta tarkempi sijainti jäi yksilöimättä.

Siksi asia on nyt loppuvuodesta jälleen käsittelyssä. Kunnanhallitus päätti viime viikolla esittää valtuustolle, että koulu tulisi Juteinin koulun hiekkaparkkipaikalle.

Kyseessä oli kuitenkin äänestyspäätös. Osa kunnanhallituksen jäsenistä olisi ollut Parolan koulun kalliotontin kannalla.

Asia tulee valtuuston ratkaistavaksi 18. joulukuuta, jolloin valtuusto päättää myös ensi vuoden talousarviosta. Saattaa olla, että myös valtuuston kokouksessa koululle esitetään muutakin paikkaa kuin Juteinin koulun parkkialuetta.

Panostusta sivistykseen

Puotila korostaa, että Hattula panostaa muutenkin sivistyspuoleen. Kunta tukee Koulutuskuntayhtymä Tavastialle kuuluvaa Parolan lukiota vuosittain 400 000 eurolla. Lisäksi anteliaat tuntikehykset mahdollistavat pienet ryhmäkoot ja laajan opetustarjonnan.

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto huomauttaa, että vaikka ensi vuonna ollaan arvion mukaan 870 000 euroa plussalla, tämänvuotinen talous on sukeltamassa 2,3 miljoonaa euroa miinukselle.

Valtuusto päätti veronkorotuksista viime kuussa. Veroprosentin korotus 0,25 prosenttiyksiköllä tuo kunnan kassaan 395 000 lisäeuroa. Kiinteistöverojen korotus tuo puolestaan 237 000 euroa.

Rakentaminen kasvattaa velkaa

Lainakanta kasvaa koulurakentamisen myötä niin, että suunnitelmakauden (eli vuoden 2023) lopulla Hattulalla on velkaa 4 100 euroa asukasta kohti.

– Ja kun otetaan huomioon myös Hattula-kiinteistöjen rakentama terveysasema, se tekee vielä 1 000 euroa lisää velkaa asukasta kohti, Koivisto sanoo.

Budjettiesitys sisältää myös muutamia uusia vakansseja. Yläkoulussa aloittaa kuntouttava luokka, ja sitä varten palkataan erityisluokanopettaja ja kouluohjaaja.

– Näin alakoulun kuntouttavalla luokalla olleet oppilaat voivat siirtyä yläasteelle omassa kunnassaan, Koivisto kertoo.

Koti- ja asumispalveluihin tulee yksi lähihoitaja lisää, varahenkilöstöpoolia kasvatetaan kahdella lähihoitajalla, ja kuntouttavaan työtoimintaan palkataan yksi uusi ohjaaja. Ehkäisevään perhetyöhön on luvassa lisäksi kaksi perhetyöntekijää. HäSa