Kanta-Häme

Hattula irtautui seudun kasvusopimuksesta

Hattulan kunta ei osallistukaan pitkään valmisteltuun Hämeenlinnan seudun kasvusuunnitelmaan.

Hattulan kunnanhallitus päätti olla hyväksymättä työ- ja elinkeinoministeriön käynnistämään menettelyyn kuuluvaa kasvusopimusluonnosta. Sen sijaan kunnanhallitus esittää Hämeenlinnalle ja Janakkalalle oman seudullisen yhteistyösopimuksen käynnistämistä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) toteaa, että kasvusopimukseen oli listattu muutamia ”ihan hyviä asioita”.

– Totesimme, ettei siitä Hattulan kannalta ehkä kuitenkaan kauhean paljon tule villoja. Sen takia halusimme nostaa koko seudullisen kehittämiskeskustelun ihan uudelle tasolle.

Koettiinko sopimuksen siis olevan liian Hämeenlinna-keskeinen?

– Sanotaan niin, että me emme ehkä saaneet siitä ihan riittävästi irti. Koemme sillä tavalla, Ventola sanoo.

Bioenergiakeskus ei vetänyt

Maanantai-iltana kaikissa seudun kunnanhallituksissa esillä olleeseen kasvusopimukseen oli kirjattu kuusi teemaa. Kehityskohteet liittyivät ohutlevyteknologiaan, teräsrakentamiseen, luonnonvara-alaan ja hyvinvointialaan sekä HHT-kasvukäytävän keskiosan vahvistamiseen, asemanseutuihin ja palvelutuotannon tehostamiseen.

Mukana oli myös Etelä-Suomen Bioenergiakeskus, jota on suunniteltu Hattulan Merveen. Sekään ei saanut hattulalaisia innostumaan suunnitelmasta.

– Työ- ja elinkeinoministeriöstä tuli viestiä, ettei se oikein kuulu tähän pakettiin. Sieltä sanottiin, että pitää harkita, onko se siinä mukana vai ei ja me nähtiin, että se ei ole kuitenkaan sellainen naula, joka tässä olisi vetänyt, Ventola sanoo.

Hänen mukaansa bioenergialaitokselle on olemassa muitakin rahoituskanavia.

Uusi prosessi vireille

Ventola korostaa, että Hattula näkee seudun kehittämisen edelleen tärkeänä.

– Meidän mielestämme seudun yhteistyö on sinänsä ihan positiivinen asia.

Hattulan kunnanhallitus kirjasi päätökseensä esityksen seudun yhteisistä intresseistä lähtevän yhteistyösopimuksen valmistelusta.

– Haluaisimme käydä läpi poliittisen prosessin, jossa yhdessä asetetaan kehittämisen tavoitteet ja päämäärät ja sen jälkeen lähdetään tekemään niiden eteen töitä.

Kuinka esitys tästä nyt etenee?

– Se menee naapurikunnille tiedoksi ja sitten katsotaan, miten se peli avataan, Ventola sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic